Hampen

Nu er der en jydsk lokalitet, der rent faktisk HEDDER Hampen. Få eller nærmere ingen udenforstående har sikkert nogensinde været der, og endnu færre af de lokale beboere har sikkert ikke hemmeligt ønsket sig VÆK fra Hampen. Denne diminutive by ligger midt i absolut ingenting i det allermidterste Jylland, hvor alle veje fører østpå eller alle mulige andre steder hen. Hampen ligger vest for Nørre Snede (lidt) og nord for det andet lokale kraftcenter (meget), Give og så ligger det tillige øst for Vesterhavet. Det sidste er vel i virkeligheden knapt så bemærkelsesværdigt, da det meste af Danmark jo egentligt gør det. Derudover er Hampen ikke blot det allermindste bemærkelsesværdig. Der sker absolut ingenting og det har der aldrig nogensinde gjort. Hvis der er en by, der fortjener betegnelsen et “rigtigt hul”, så er der få mere oplagte kandidater end Hampen. At sige noget andet ville være, ja altså, “helt ude i Hampen”

Nu staves “Hampen” i det danske fyndord ganske vist med “lille”, men det betragter vi som en grammatisk fejl på samme måde som osse kun de færreste korrekte skriver vokativ-formen “I” med korrekt stort bogstav. Hampen er Hampen og sådan er det.
I forbindelse med den vist nærmest JP-sponsorerede jubel-artikel i weekenden om en ny århusiansk mini-lufthavn pladask midt i byen har avisen da i det mindste haft fornuft nok til at interviewe et par af de aktører, som forventes at komme til at spille centrale roller i den kommende udbygning af de havne/bynære områder. Faktisk er det et par usædvanligt klare kommentarer, avisen har “fisket” uden at dog tilsyneladende i disse kolde tider fremprovokerer nogen synderlig kølig omtanke. Bemærkelsesværdigt

Det klareste udspil omkring den nye midtby-lufthavn kommer fra den århusianske byggematador med fastlåste interesser i havnen, Jørn Tækker: “Det er helt ude i hampen” Trods den tvivlsomme retskrivning skulle man jo ellers næsten tro, at han regelmæssigt læste denne klumme. Vi taler vel om en ganske konsekvent afvisning af ideen, anderledes skal man da vist være skriftklogere end os for at forstå det.
En anden, talsmanden for en anden stor bygherre på havnen, De Linde, udtrykker det en smule anderledes, men nu ikke meget: “Det kræver meget nøjere overvejelser, før man jubler over det” Det er faktisk en flot sætning, den her. Læg mærke til, at denne Ole Byriel ikke blot ønsker en “nøje overvejelse”. Nej, han kvalificerer yderligere udtrykket til noget, der unægteligt ligner en summarisk afvisning og en evig skæbne i et eller andet udvalg et sted på en fjern galakse. “Nøjere”!

Som vi skrev i forgårs er der jo ingen eksempler på, at der i de seneste ret præcist 65 år i Europa er etableret nogen lufthavn midt i en by nogen steder i Europa. Af oplagte grunde. Lufthavne fylder af Helvede til udover at de støjer helt åndssvagt meget og sviner endnu mere, og selv med den nuværende officielle pris på landbrug på 300.000,- pr. hektar er grundprisen selv i landområder prohibitiv. Indkøb af landbrugsjord ude I Hampen, hvis nogen ellers gad have en lufthavn der, selv en lillebitte én, ville være betydelig. Og så byens dyreste kvadratmeter-pris, drømmer man eller hvad? Ja, det gør man og det gør man fortsat.

I den forgæves søgen efter en nyanlagt europæisk midtby-lufthavn har fra avisens side fundet den nødvendige succeshistorie. Eller rettere, det synes man. I Göteborg findes der en lufthavn ved navn (men ikke af gavn desværre), der ellers HEDDER Göteborg City Airport. Hvad det lige har med det århusianske projekt at gøre kan være svært at se og umuligt at forstå. For udenbys iagttagere taler vi altså om, at den århusianske fantasi-lufthavn kommer til at ligge ikke meget mere end 1 KILOMETER fra Århus Domkirke lige pladask midt byen.

Lufthavnen med det lokkende navn “City Airport” ovre i Sverige ligger 15 kilometer fra centrum, så ordet “City” skal vel nok tages med mere end et enkelt gran salt. Nok nærmere en helt saltbøsse. Derudover er avisen da redelig nok til at sige, at det eneste rigtige “city” ved den svenske lufthavn er, at den ligger nærmere byen end den anden.
Desuden beflyves denne nye “ikke-city lufthavn” hovedsageligt af, ja altså Ryanair, som jo ALDRIG NOGENSINDE beflyver nogen lufthavn nogetsteds, hvis det ikke er den absolut billigste i hele området. Det er det, der har gjort dem til Ryanair og den succes-historie, som de er. Uden at vide ret meget om noget kan vi med sikkerhed sige, at der er tale om en lufthavn derovre ved Göteborg med en givetvis så tvivlsom infrastruktur, at den på trods af mindre afstand til centrum end den anden kun konkurrerer PÅ PRIS. Ellers fløj Ryanair naturligvis på den anden og det lige meget om den så lå 100 km. væk Hvad hele det her svenske “luft-kastel” uden ret meget andet end turister har med noget at gøre er helt uklart. Og da slet ikke dette nye århusianske aeronautiske “Lighthouse”, et andet projekt, som vist henslæber en noget grumset fremtid i permanent jordhøjde. “Grounded”, som det britiske “flyver-es” Wing Commander “Battler” Briton garanteret ville have udtrykt det, og det i en grad, så det eneste synlige byggeri på det århusianske havneområde overhovedet er et underjordisk parkeringshus…

På den anden side, når man ikke kan få tårnet op at stå, så kan man jo ligeså godt bygge videre på dette tvivlsomme fundament af slet ingenting. Det må vel være derfor, at man nu er kommet “så højt op at flyve” at man kan se langt væk. Måske endda helt til Hampen, hvem ved? Ude i hampen er det da, når man ikke kan se de kedelige realiteter, der ligger lige foran én. Eller UNDER én!

5 meninger om “Hampen”

 1. Hej Poul,
  Visse bidragydere på et lokalt "hi-fifora" vil nok tolke planerne som en naturlig følge af en generel Århusiansk tilbøjelighed til storhedsvanvid. En teori de i øvrigt nok vil kunne finde støtter til blandt fodboldentusiaster…
  Forresten, når nu du er inde på både geografi og retstavningens spidsfindigheder i dagens tekst, vil jeg da lige bemærke, at den rigtige retningangivelse hedder "ad Helvede til".
  Mvh.

 2. Forbandet, min korrektur er ikke fejlfri. Måske præget af en tanketom århusiansk opvækst? Heldigvis er din det så heller ikke helt, århusiansk med stort, he he. Måske vi Århusianere bare har urealistisk store egoer, jeg ved da Simon Mastervol har og måske jeg heller ikke selv er helt fritaget? Skræmmende sammenligning!

 3. Hei Poul
  "Offtopic"

  Du viste her bilde i anden tråd af Altec Lansing.
  Kan du ikke fortele os lidt mere om dem? 🙂
  Har i længre tid haft lyst til at prøve et 2 way system med onken bass og "Multicellular" horn og med Altec Lansing enheder, muligvis en super tweeter. Har slet ingen erfaring med dette men er ret nysgerrig. Måske kan du komme med god råd?

  mvh
  Kristjan/Kristian

 4. Hej igen Poul,
  -Århusiansk skrevet med stort er selvsagt udtryk for min empatiske og imødekommende attitude overfor jer indfødte…
  Mvh.
  En københavner (med beskedent småt), der rent faktisk har været helt ude i Hampen.

 5. Arme mand, det forklarer en del! Selv har jeg aldrig været længere væk end Nørre Snede. Underligt, jeg hørte slet ikke udtrykket med Hampen derude!
  Tak for empatien, det stiver altid denne vaklende skribent en smule af

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.