torsdag den 3. december 2009

Symbiose på Fur

I min tidlige skoletid kom der en flok be-kitlede mænd til Endelave Skole med et særegent formål. Inden vi behøver at inddrage Mulder og Scully i jagten på disse mærkelige måske inter-galaktiske væsener skal det med, at der blot var tale om psykologer fra Horsens. Det var inden (lige akkurat inden, men alligevel) den moderne psykologis gennembrud, så man må vel regne forsigtigt med, at de kunne deres kram. Dette skulle jo snart ophøre, men det er en helt anden historie. Den hvidkitlede gruppe var kommet for at undersøge hjernerne på Endelave Skole. Heldigvis for denne sides senere eksistens kunne disse undersøgelser finde sted, mens hjernerne sad inde i skallerne hos os elever. Det var ellers en spændende undersøgelse.

Inden vores læsere straks springer til den konklusion, at undersøgelsen drejede sig om en særskilt super-intelligent elevflok på den lillebitte skole (en nærliggende tanke når man læser denne skribents utallige visdomsord) så må man lige "spise brød til" Undersøgelsen gik nemlig ud på at finde ud af, hvor DUMME vi var og resultaterne overraskede forskerne. Vi var nemlig ganske normalt begavede og end ikke undertegnede kunne trække afgørende op. Selv min meget dumme eneste klassekammerat Ejner, verdens dummeste dreng, var åbenbart ikke helt dum nok til at os to kombineret blev dummere end gennemsnittet...Mærkeligt i betragtning af hvor enestående dum han var men nu var han jo osse den eneste. Nå, gennemsnittet må have været lavt i Danmark dengang. Eller rettere, det var det visse andre steder, MEGET lavere.

Det var faktiskderfor disse mystiske mænd med deres notesblokke var kommet til Endelave. Man havde lige præcist dengang dengang udklækket en i virkeligheden helt fantastisk idiotisk teori, som man ville efterprøve. Man havde nemlig på den lille ø Fur i Limfjorden konstateret, at eleverne i skolen deroppe simpelthen var landets absolut mindst intelligente. Nu er dumhed jo pr. definition ikke den dummes egen skyld og det var det heller ikke dengang. Derfor søgte man naturligvis forklaringer i miljøet, og det, datidens skarpeste hjerner havde forudsagt var, at den svage begavelse på småøer nok skyldtes manglende iltning af hjernen. Nu lyder det måske dummere, end det er, men det er nu måske også noget dumt til at starte med. Dengang drak man nemlig på disse øer i modsætning til på fastlandene stadigvæk det, man geologisk kalder "overfladevand" Dette vand er ikke blevet filtreret gennem jordens kalklag, og indeholder derfor masser af nitrater fra kunstgødningen. Det var så det man mente var den egentlige årsag til landets højeste andel af elever i hjælpeklasser, som man havde konstateret på Fur. 

Nu kunne man måske lettere have ringet til Horsens Svineslagteri og spurgt, om svinene fra Endelave var mindre og mere vantrivelige end dem fra fastlandet og man kunne måske også forsigtigt have spurgt om, hvorfor denne skribent allerede som 14-årig var 1.85 (ernæring og højde hænger normalt uløseligt sammen, som alle såkaldte militære "lægdsruller" viser), men det gjorde man ikke. Det ville naturligvis også have været alt for nemt. Resultatet ville have været det samme, og psykologernes hypotese viste sig at være eminent fladpandet. Mest fordi den egentlige lå så lige for. Fur var nemlig en ø uden besøgende og dermed det ideelle sted for indavl. Ingen turister ved deres fulde fem ville nogensinde frivilligt til tage til Fur og dermed var "nyt blod" i den sikkert allerede længe indesneede "ø-genetiske pulje" udelukket. Fur var et rigtigt hul og det er det naturligvis stadigvæk, øl eller ej.Helt anderledes på herlige Endelave og denne skribent er naturligvis det fremmeste eksempel. Kræves der flere beviser?

Blev psykologerne så klogere? Det ved vi ikke, ikke meget tyder på det. I den fortsatte debat om det stigende fravær i visse vestby-skoler i Århus forekommer det analytiske apparat heller ikke at være "tunet" helt ind på de sandsynlige problemer. I stedet søger man videre som dengang på Endelave med "manglende iltning af hjernen som følge af nitrat i vandet" Lad os tage et socialdemokratisk byrådsmedlem, som mener, at det stigende fravær er "Elevernes råb om hjælp" Inden vi nu spørger om, hvordan han lige er nået frem til det, skal det med, at han selv er lærer uden at det dog kan ses af det han skriver. Det er nok en del år siden han har haft "fingrene nede i den varme grød" Heldigt for ham, forplumrende for debatten.

Til gengæld har han tydeligvis været på talrige kurswer og lige ud af ærmet ryster han simpelthen årsagerne til det stigende fravær: "Sociale årsager i hjemmet, sociale årsager i skolen, psykiske problemstillinger, kognitive/udviklingsmæssige problemer samt faglige årsager" Læs lige den her smøre igen og se, om du kan få nogen mening i det. Derudover synes vi herfra, at vores byrådsmedlem mangler den indlysende "sociale årsager på cykelstien" nu når ellers både skole og hjem er dækket ind, hvorfor udelade denne sidste mulige kategori? Nå, vi skal nok ikke spøge med denne dybe videnskabelighed ligeså lidt som vi skulle dengang i starten af 1960-erne på Endelave.

Problemstillingen er vist ellers temmeligt identisk med dengang på Fur. Deroppe var der blot ikke andre muligheder for avl, her har folk rent faktisk et valg, som de så blot ikke foretager. Ihvertfald ikke i retning af genetisk sundhed, for gentagne fætter/kusine-ægteskaber er testet i royale europæiske familier gennem tusindvis af år uden nogen videre succes. Dumheden og sygeligheden og medfødte skavanker eksploderer på samme måde som hofteleds-dysplasi nødvendigvis gør i de mest populære hunderacer. Hvor svært er det at forudse? Ikke ret svært for denne skribent, men noget sværere at håndtere i praksis tilsyneladende. Derfor prøver man som dengang at dække over enkle problemstillinger med komplicerede værktøjer, som blot forplumrer alting.

Blev det så bedre oppe på Fur? En lille smule gjorde det faktisk og det endda ret hurtigt , nemlig dengang den voksende population af Puch-maxier muliggjorde, at Fur-boerne kunne tage "uden-øs" til høstfester. Der på fastlandet kunne de jo ved selvsyn overbevise sig om, hvor meget pænere pigerne var end de dumme køer derhjemme, hvoraf en del efterfølgende faktisk viste sig at være køer. Helt hurtigt gik denne genetiske blanding naturligvis ikke, drengene på deres Puch-maxier havde vel heller ikke nødvendigvis fuldstændigt "frit valg" blandt de mest attraktive fastlands-piger, men lidt skete der. De er nu stadigvæk noget dumme deroppe og det er de vel et par hundrede år endnu.

Nu ved vi ikke, om hifi-skribenten Kim Olsen kommer fra Fur, men det kunne han nu ellers godt gøre. Som en lille krølle på gårsdagens historie om fanatisme springer Kim nemlig ud som mulig Fur-bo. I et ganske eksempelløst morsomt indlæg om valg af forstærker til en bestemt JBL-højttaler, nemlig den noget latterlige prut-højttaler 4412, skriver Kim nemlig i fuldt alvor, at den eneste forstærker, der lyder helt rigtigt med denne højttaler, er en ganske bestemt model af Kims andet fanatisme-projekt, nemlig Crown. Påstanden om, at lige netop denne forstærker spiller helt perfekt med denne højttaler, er næsten på Endelave-psykolog niveau. Ikke alt for højt altså.

Ingen højttaler i hele verden er naturligvis udviklet omkring nogen bestemt forstærker og da slet ikke en allerede udgået model. Som iøvrigt lyder ad Helvede til i samtlige sammenhænge. Sådan virker industrien simpelthen ikke og hvis man skulle mangle bevis skal man da blot prøve at sammenligne JBL 4412 med efterfølgeren 4412A. Det logiske spørgsmål her ville så (hvis man accepterer Kims noget grinagtige påstand) hvilken specifik forstærker den nye model så er udviklet "omkring" Den lyder nemlig FULDSTÆNDIGT anderledes på ALLE forstærkere og HELT SINDSSYGT meget dårligere end den første, som heller ikke var ret god.
Det er muligvis menneskeligt at søge en dybereliggende mening bag tilsyneladende ganske banale sammenhænge. Der er blot sjældent nogen og da især ikke, når den enkle forklaring allerede rigeligt rækker. Symbiose? Nej! Indavl! Ja!

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start