tirsdag den 10. november 2009

"Never the Twain Shall Meet!"

Nu er det vel ikke akkurat bevist, at det er den engelske forfatter Rudyard Kipling, der først har "opfundet" dagens overskrift, men der findes vist ikke andre litterære belæg for, at andre har, så det kan han sagtens have gjort. Oprindeligt brugte Kipling udtrykket i en karakteristik over det, der dengang i før-forrige århundrede forekom som det mest anmassende kulturelle problem, nemlig det umulige møde mellem Øst og Vest. Vist det, der dengang på fint hed "Occidenten" og "Orienten", den sidste vel derhenomkring til endestationen, hvor den bedre kendte "Orient-Ekspres" kørte. Eller rettere, det gjorde dette luksustog jo forresten slet ikke, det stoppede jo vist allerede i byen Stambul, som ikke var særligt orientalsk heller ikke dengang ottomannerriget ellers blev regeret af sin allersidste rigtige lillebitte indavlede dværge-sultan. Nå, historie-lektioner nok for i dag, mødet mellem forskellige ting kan sagtens være så svært, at de aldrig nogensinde kommer til at foregå og så er det selvfølgelig ligemeget, hvor meget man nu måtte drømme om at se det ske. 

I de seneste par dage har vi causeret lidt over noget, der vel må forekomme de allerfleste fuldstændigt ligegyldigt, nemlig den nylige "akutte polarisering" af vores kære hobby, nemlig hifi .Lige i den her sag må vi jo sige, at de fleste faktisk har ret. Det ER fuldstændigt ligegyldigt og så alligevel symptomatisk for alskens store forventninger. Nemlig at verden pludselig og på forunderlig vis vil ændre sig til det bedre og tilsyneladende uforenelige kulturer pludselig skal kunne mødes. Uden nogen nødvendighed ganske vist, det kommer udelukkende til at ske på trods alle realiteter, det er selvfølgelig derfor, det med digterens ord aldrig nogensinde vil ske. Lad os tage vores fortærskede eksempel igen, nemlig hifi. Her har udviklingen i adskillige år været den tilsyneladende uafvendelige, at folk langt hellere sidder timelangt hver dag foran deres tastaturer og udveksler "lydllig information" med den umådelige selvsikkerhed, det giver ALDRIG NOGENSINDE at have nogen førstehåndserfaring. End altså at høre musik, tiden må jo nødvendigvis gå fra andre aktiviteter.

Det er blevet en så acceptabel del af hverdagen for mange, at der slet ikke længere er tid til at danne klubber, hvor man rent fysisk mødes, som vi mange gange tidligere har nævnt. Århus Hifiklub var bare en blandt mange dødfødte forsøg. Til gengæld er snakken om at danne diverse klubber forøget tilsvarende, men den kan jo naturligvis bekvemt foregå der foran skærmen, hvor man alligevel tilbringer det meste af sin "hifi-kvalitetstid" Med at "lytte" til, hvad andre derude på nettet HELLER IKKE har lyttet til og netop derfor har erhvervet en enorm viden om. I den sammenhæng bliver internettet blot en simpel skraldespand, for når man ingen viden har, så kan man kun opsamle endnu mindre derude. Det her er naturligvis ganske banalt. Som livets ytringer jo naturligvis oftest er, ellers kunne alle jo heller ikke være med, og det er de jo, indtil de ikke er det længere.

Og så tilbage til det væsentlige. Nemlig at hifi i sin essens drejer om LYD. Ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, så er selv mange ord langtfra nok til at beskrive lydindtryk. Hvis folk ikke mødes og derved "harmoniserer" ordenes mening forbliver det altsammen snak, snak og mere snak. Man kan sagtens opretholde en nødvendig social kontakt på nettet, man kan blot ikke formidle lytte-indtryk overhovedet. Og da slet ikke på tværs af forskellige erfarings-verdener, hvor den ene lille gruppe faktisk HAR hørt noget, mens den anden langt større aldrig nogensinde har. Eller for den sags skyld nogensinde kommer til det, ja ønsker det vel ikke engang. Man drømmer jo sjældent om en pige, som man aldrig har set eller hvad? Det her er sådan lidt at drømme om smarte rødhårede piger med fregner for en mand, der er født blind, lidt ud i hampen, når man aldrig har kunnet høre eller se noget.

Nu hævder vi ikke i dag at være spor originale, vi har jo osse sagt det før. Hvis man ikke uanset om det drejer som om kvindehåndbold eller hifi sikrer sig et "vækstlag", hvor lidt ældre og mere erfarne mødes med yngre og mere uerfarne, så dør både hifi og håndbold. og, nej, her duer nettet ikke. Vi snakker jo om lyd, som der ikke er noget at snakke om, hvis man ikke ind imellem faktisk HØRER den. Sammen med nogen, der osse har hørt noget helt andet, ikke bare for eksempel har lavet sammenlignende lyttetests i Tape Connection og Hifi Klubben og Lydspecialisten og de andre lidt forhutlede overlevende småbutikker. Der skal bare mere til for at fascinere og da særligt, hvis man ønsker sig en længerevarende hobby. I den retning er det interessant og en smule absurd, hvad vores venner på hifi4all foreslår for at sikre hifiens fortsatte beståen. Man fortsætter nemlig bare i "samme skure"

MAN VIL NEMLIG STADIGVÆK IKKE ACCEPTERE, at hifi nødvendigvis er en "kontakt-interesse", som UMULIGT kan overleve på nettet alene. I stedet prøver man alskens krumspring for at kunne forblive trygt bag sin computerskærm uden at behøve konfronteres alt for direkte med alle de opadkommende dummernikker. For det er jo det, de er. Ikke nødvendigvis intellektuelt, mere opdragelsesmæssigt, disse "nytilkommere", som flere bidragydere på hifi4all mener, man skal indrette et "begynder-forum" for. Fundstændigt grinagtigt og totalt meningsløst, for hvem gider dog som ung sidde og høre på, hvordan de gamle sidder og "kloger sig" om lyd. En lyd, som de unge aldrig nogensinde fysisk kommer til at høre fordi allesammen bliver siddende lige dér, hvor de sidder. Udover altså, at de allerfleste unge er så uvidende, at de blot søger øjeblikkets svar på øjeblikkets spørgsmål, absolut ikke andet. Sådan et svar gives blot ikke.

De er fuldstændigt ligeglade med MC og MM og impedanser og pis og papir, sikkert ligeså ligeglade som vi selv er her i huset med at få den bedste fladskærm. Der skal bare være billede på i tilstrækkelig kvalitet til at gengive super-serien "Foyle´s War" De nyankomne til hifi kommer ALDRIG til at få nogen brugbar viden om diverse teknikaliteter, dertil kræves der, at hobbyen bliver af en vis længde. Det bliver den bare ikke for de her nye, de er allerede på vej et helt andet sted hen og heldigvis for det da. Hvis vi gamle "nisser" ikke forstår at fascinere de yngre ved at præsentere dem for en PERSONLIG LYDOPLEVELSE, som vi jo allesammen selv har fået, så dropper de selvfølgelig allesammen ud igen. På samme måde iøvrigt som mange af de midaldrende torskehoveder, der af længsel efter ungdom og mere meningsfuldhed i de senere år har købt Harley- Davidsoner og Honda Goldwings og skidedyre pladespillere for alt for hurtigt at opdage, at de jo faktisk hverken gad køre i regnen eller sidde inde i solen muttersalene. Eller i regnvejr for den sags skyld. Kik på brugtmarkederne og se familie-tragedier "en miniature" Folk, der har fiflet så længe med deres fantastiske Feickert-protractor, at al entusiasme forlængt er fordampet. Fordi den aldrig var ægte.


Sagen er simpel: Hvis der ikke er noget fysisk samvær omkring en interesse, så dør den og det eneste man kan gøre med snak, er at snakke den endnu mere ihjel. Begyndere skal ikke hjælpes, de skal FASCINERES. Andre løsninger gives ikke. Snak I blot videre om jeres nye konstruktive "begynder forum", derovre på hifi4all, ak ja...

Ind imellem må man misunde skribenter som ikke bare Kipling. Også Århus Kommune må have en af slagsen i den litterære sværvægstafdeling. Han eller hun må simpelthen have grinet hele vejen hjem af sin egen sprudlende sproglige opfindsomhed. Lidt baggrund først. En af de mere ideforladt-hjælpeløse lokale kunstnere, Jan Morell, harde i fuld alvor søgt om støtte til et projekt, som vi for længe siden omtalte her. Dengang var det åndssvagt og bestemt ikke mindre i dag. Det drejede som om ak ja, såmænd en laserstråle, som skulle "forene" den fattigste bydel i Århus, nemlig Gellerup (som iøvrigt slet ikke er en bydel, blot en boligforening) med den rigeste, Risskov (som iøvrigt heller ikke er den rigeste men til gengæld en bydel, da den da har et postnummer) 

Ak, ja sikke forrygende opfindsomhed, stående på skuldrene af det ikke meget mindre latterlige projekt med laserstrålen langs Vestkysten, som derudover gik fuldstændigt i kunstnerisk og teknisk fisk. Det allerværste i den her sag er så, at vores kunstner Morell i fuldt alvor mener, at det her idiotiske projekt skulle være et bevis for, at "kunsten tager stilling og sætter fokus på problemer, der ikke bliver løst politisk" Det eneste problem denne laserstråle midlertidigt ville have kunnet løse ville vist være problemet med "cash-flow" på Morells kassekredit, det må være det han mener. Ellers giver det absolut "minus-mening" Nå, Morell fortsætter med det ellers ganske rimelige synspunkt, at "kunstens opgave er at overraske og skabe debat og forstyrre dagligdagen" og det ville da være rart, hvis han selv ville efterleve disse smukke ord. Hvordan man end vender og drejer det er det sådan lidt i den "billige" ende blot at sidde at ævle om, at "Forskellen mellem rig og fattig vokser fortsat" 

Det passer jo nemlig garanteret ikke og da slet ikke lige nu, hvor huspriserne stadigvæk styrtdykker. Derfor er der i de seneste par år sket en FORMINDSKELSE af rigdommen i Risskov med primært ejerboliger i forhold til Gellerup, hvor der overhovedet ingen er af slagsen. Vi taler simpelthen om mindst en million pr. husstand, Morell! Udfordringen ville jo have været, at indsamle penge i Gellerupcentret for at sende til forhutlede og forgældede husejere i Risskov. Se, DET ville have været udfordrende! 
Nå, Morells hjernedøde forslag fik sin passende "bekomst" med dette kommunale "guldkorn": "I det offentlige rum skal man kunne vælge kunsten fra"(!!) 
Se, DET er altså kunst, det her, udfordrende i ekstrem grad. At det overhovedet ingen mening giver er en anden sag, men det er sandelig en sproglig udfordring til alle de utallige rædsomme statuer og skulpturer og sager, som byen er "plastret" til med. Selvfølgelig kan man vælge ikke at gå på byens torve eller op på Rådhuset eller tage i Musikhuset. Til gengæld man man så snart ikke længere fravælge en anden laserlys-skulptur. Nemlig den kakafoni af lodret strålende lasere, som hvert år pryder himlen umiddelbart inden nytår for at illuminere salgsstederne for nytårsfyrværkeri.
Nå, det kan så kommunalt set ikke være kunst, da det jo netop er umuligt IKKE at se det og så ville det jo have været forbudt...

Og til de bekymrede sjæle på hifi4all: Ja, vi har rigelig tid til at kigge med i ny og næ, vi læser nu også ret hurtigt. Vi springer nemlig over al vrøvlet. De 1% tilbage mener vi nok at have tid til..

Etiketter:

1 kommentarer:

Blogger Unknown sagde ...

* FOXX Finansiel Lån Tilbud *

   Vi giver lån til 3% rente, hvis du er interesseret i et lån, er du her ved
rådgive at fylde og returnere ansøgningsskemaet til denne Email (foxx.loanfinancialaid@gmail.com) alene for at vide, om du virkelig er interesseret i lån. Jeg er her for at lægge smil i alle triste ansigter.

FULDNE NAMMER:
ADRESSE:
LAND:
BELØB BEHOVET:
Lånets løbetid:
LÅNETS FORMÅL:
KØN:
CIVILSTAND:
MÅNEDLIGE BETALING:
TELEFONNUMMER:
EMAIL:

Ved at besvare disse detaljer til (foxx.loanfinancialaid@gmail.com)
vi skal gå videre til næste trin, hvilket er vilkårene og
plan for genbetalingsplan.

Mr. Howard M Colleman.

Telefon: +18475128241

4. september 2017 kl. 08.01  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start