torsdag den 8. oktober 2009

Målestokke i lyde og love

Senere i dag bliver vores lille firma forhåbentligt indehaver af en "hifi-dinosaurus", nemlig en Crown Studio Reference 1-effektforstærker på omkring 780 watt/kanal. Det er en allerede uddød en af slagsen, selv om den faktisk kom på markedet for ret få år siden som det den var, altså ja nærmest et levende fortidsuhyre. Det var en trist skæbne for noget, der et par årtier tidligere ville have en selvfølgelig plads i den professionelle studieverden, men så ville den jo ikke have kunnet være en dinosaurus naturligvis. Nej, vores ven her blev simpelthen designet på netop det tidspunkt, hvor de allerfleste studier holdt op med at bruge store passive kvalitets-studiomonitorer og gik over til at bruge aldeles ligegyldige bittesmå aktive (sommetider let forvoksede, for det meste ikke) computer-højttalere.

Det er så der, vi er i dag, og udover filmindustrien laves praktisk talt al musik i dag på højttalere af en kvalitet, som mest minder om den mulige lydkvalitet på et lofts-pigeværelse i 1968. Gengivet i datidens modeord "high fidelity" på en batteridrevet grammofon med aftagelige højttalere i låget. Om vi er for hårde? Vi ville ønske, vi var, men det er altså den reelle verden, vi færdes i til ganske dagligt. Al den gammeldags "lydstudie-romantik" med hovedvægt på kvalitet og holdbarhed, som stadigvæk "huserer" næsten mytisk på de også noget nødlidende hifi-fora (hvor kvaliteten heller ikke lige springer i øjnene), er altså ja, blot en myte. Det sjoveste i den her sag med vores nye Crown er i virkeligheden, at den blev lanceret præcist samtidigt med, at både JBL og Tannoy og mange andre traditionelle pruducenter af store og mellemstore studiomonitors, lukkede "butikken" ned. For Crown var det næsten tragikomisk, da firmaet deler ejerskab med JBL. Noget åndssvagt at producere en forstærker til ikke-længere eksisterende monitors. Tal blot videre om "kapitalismens iboende logik"..

Nu er myter jo mange ting, og ind imellem småsmiler vi da lidt over verden. Nu er markedet for forskellige slags "status-symboler" jo krakeleret i en ganske betydelig grad, og det gælder naturligvis også i betydeligt omfang vores egen professionelle branche. Vi klager nu som bekendt ikke selv, fordi efterspørgslen efter reel kompetence jo er ret fast. Ikke efter varer, viden er noget ganske andet. Derfor ligger store dele af branchen noget underdrejet, og nylige stor-fusioner i den professionelle lydbranche plejer heller ikke at være det bedste tegn, ikke meget mere end nylige bankfusioner i det støt voksende firma, der hedder "Finansiel Stabilitet". Nu er vores firma jo heldigvis ikke en musikforretning, og vi "under" da bestemt vores kolleger her, Aage og Eskildsen og den norske kapitalgruppe bag al mulig succes. Alligevel er der nu næppe så meget fart på hos disse kolleger, som det fremgår på visse fora. Der forberedes kunderne nemlig på, at "der kan være meget lang kø" for at blive ekspederet, når man skal ind og købe sit jack-kabel i såkaldt "studie-kvalitet" Der er altså desværre ingen tvivl om, at kablet (desværre med nutidens fald i standard) ER i studiekvalitet, men det med de lange køer er nok desværre også noget overdrevet. Ikke mindst fordi disse firmaer kæmper for livet mod gigantiske konkurrenter på nettet, hvor køer jo ligesom ikke rigtig eksisterer. Bare det dog passede, det med de lange køer, men det gør det altså ikke.

I forbindelse med vores snak tidligere på ugen om en kommende alkoholisk ungdomsskolefest er der et par kommentarer at tilknytte. Disse formelt private (stor)-fester for samtlige elever på en ungdomsskole er arrangeret af et lokalt sønderjysk mobildiskotek, som dog godt nok på deres hjemmeside er så "plastret til" med Cult-reklamer, at de nu nok har spurgt først. De har vel næppe selv betalt for trykningen. Som sagt, det er næppe heller alt for god markedsføring for Cult direkte at blive associeret med disse fester med professionel udskænkning af alkohol UDELUKKENDE TIL MINDREÅRIGE. Hos Cult kan man vist kun få direkte støtte til at blive tatoveret, man stopper åbenbart alligevel et sted, og der er vel gode lovlige grunde til.

Som nævnt er der tale om en "elevfest", som skolen dog har fralagt sig ansvaret for fuldstændigt. Derfor er det passende omdøbt til "elevfest" men altså for alle skolens elever, fra skolens side tydeligvis en vigtig distinktion. Svært at forstå "elever" udenfor skole-regi. De har nok lært noget af tidligere år og det har lokale forsamlingshuse tydeligvis også. Der er da tydeligvis ikke nogen, der har budt ind på dette arrangement, og derfor bliver denne forunderlige "ikke-skolefest" ikke blot IKKE holdt på skolen. Næh, den bliver holdt vistnok 30-40 km. væk og har iøvrigt intet med skolen at gøre. DET adskiller den altså afgørende fra alle de kommende rigtige elevfester (altså med skole og det hele), som vores unger kommer til på gymnasiet til næste år. Hvis der ikke spilles efter reglerne, så ryger spritbevillingen og sådan skal det naturligvis også være. At de unge så "spæder den lidt op" derude i buskene er jo ligeså uundgåeligt, som det altid har været siden assyriske æseldrivere forlystede sig i gæret hoppe-mælk. En skolefest er naturligvis ikke en skolefest, hvis den ikke bliver holdt ganske tæt ved eller oftest på skolen. Og elevernes hjem. Ellers er det altså bare en fest og altså sommetiden en tvivlsom en..Som det mere luftige begreb "ungdomsfest"

Nåh, der kører jo bl. a. let stimuleret af denne side en noget lam debat hos forældrene til de kommende deltagere i drukfesten derude i det landlige forsamlingshus med shots til en femmer i baren. Tilstrækkeligt billigt og rigeligt alkohol giver jo altid i alle aldergrupper samme resultat og så er det ligemeget, om man er soldat i den sejrrige Røde Hær i 1945 på udkig efter ubevogtede vinkældre i Østprøjsen eller hvad. Det noget overraskende består nu mest i, at overhovedet ingen tilsyneladende undrer sig over, hvordan de tidligere års privat-arrangerede fester (som naturligvis er måden at gøre det på hvor ansvaret deles mellem de aktive unge og nogle forældre) er blevet fuldt "professionaliseret" hvor hverken forældre eller unge aktivt skal gøre noget som helst. Lige i den sammenhæng kan det jo som forælder være lidt svært at "falde fuldstændigt i svime" over de unge menneskers initiativrigdom og almindelige virkelyst, som mange indlæg så tydeligt er noget imponerede over. Kogt lidt ned svarer det vil til at rose de unges kulinariske evner, fordi de helt selv har hentet en pizza henne hos pizzeriaet. Vel ikke ligefrem anledning til affyring af utidigt festfyrværkeri men hvis fremskridtene er små nok må man vel fejre hvad der er..

Nu skal de særdeles rimelige barpriser nu lokke de unge på ganske samme måde som vi selv ville være blevet og resultatet vil selvfølgeligt blive ganske det samme. Heldigvis vil der være masser af forældre til stede så det skal nu nok gå. Nu kunne man måske selv tænke tilbage og overveje det særskilt nyttigt pædagogiske i at holde fest med sine forældre som direkte tilskuere. Sådan en fest har vel i virkeligheden de færreste vel overhovedet været med til selv med mindre festen har været har været holdt derhjemme. Selv der var forældrene nu typisk fraværende og ellers havde der vel heller ikke været fest til at starte med skulle man synes. Lidt løjerligt og da især fordi man som forælder jo alligevel næste år må se de unge til til fester uden opsyn. Ja, men hvad Fanden hjælper det så at gøre det nu og hvordan forbereder det de unge til fornuftig omgang med alkohol? 

Overhovedet slet ingen ting, naturligvis, men det er selvfølgelig altid rart at få de døddrukne unge hjem igen. Døddrukne på samme måde som alle andre fester ville give samme resultat med samme barpriser og intet ansvar fra barpersonalet overfor bevilling eller udskænkning af spiritus til 14-15-16 årige eller nogetsomhelst andet. Tilsyneladende undrer det heller ingen af forældrene, hvordan sådan noget lovligt kan finde sted, og hvorfor mon ingen andre skoler har fundet på det her. Det er da en skidegod ide, og så undgår man også det uundgåelige bræk på gangene fra de unge, om har sippet lidt rigeligt derude i krattet. Man kan jo åbenbart bare , hurra, holde en "privatfest" for hele skolen nede på et lokalt diskotek. Her i byen har vi et med en vis ret noget berygtet sted, der hedder "M. F. Broen", og som er en færge ombygget til diskotek. Der holder man også "lukkede fester" og man holdt endda en ungdomsfest for konfirmander. Bare underligt, at man kun kunne købe sodavand til dette arrangement, for de er ellers ikke ligefrem kendt for at være altfor påholdende med udskænkning så hvad mon har holdt dem tilbage? Man kan vel ikke regne med, at der gælder anderledes love for udskænkning til 13-14 årige end til 15-16 årige? Nej, det kan man selvfølgelig ikke og derfor arrangeres der INGEN SKOLEFESTER med sprit og det hele på "M.F. Broen" Men "elevfester", måske det er noget andet, det har de nok bare ikke hørt om.

Det kan jo delvist skyldes, at dette færge-diskotek ligger lige overfor den lokale politistation og det kan jo også være en stærkt medvirkende faktor, at deres spiritusbevilling (og dermed hele eksistens) ville være nul og nix, når de blev knaldet. Som det skete for et andet lokalt diskotek, som ellers også kun holdt "private fester" Med professionelt personale naturligvis. De er der ikke længere. I det hele taget er det lidt interessant med den her tilsyneladende "regionale lovgivning" i forbindelse med den kommende fest, for når en så indlysende god idé ikke realiseres her, er der vel en lokal politivedtægt, som står i vejen. Ja, det må der vel være, eller også er der noget andet. Loven måske. I det hele taget har vi kun en enkelt gang tidligere været ude for en så åbenlys regional fortolkning af love og vedtægter. På et besøg et par siden på min fødeø Endelave for et par år siden blev vores løst-løbende hund jagtet af en (iøvrigt ikke lokal) traktor. Konfronteret med det faktum, at alle de lokale også rendte rundt uden snor svarede manden de mindeværdige ord: "Jamen de lokales hunde må godt, det er kun turisternes, der ikke må"
Regional lovgivning i det helt små ligesom vores sydjydske lokale version af reglerne for salg og udskænkning. Ja, det er vist omtrent det samme. Det er ikke det samme som at det er sandt eller blot lovligt. Men man kan jo altid "lade som om" og når noget så er gået et stykke tid, kan det vel vinde "hævd" og så er det jo pludseligt lovligt igen.
Underligt at Folketinget ikke har hørt om det. I dag annoncerede man da, at der var politisk flertal for at indføre samme aldersbegrænsning for salg af alkohol i forretninger som med tobak. Eller altså den sædvanligvis gældende aldersgrænse for erhvervsmæssig udskænkning. Åh jo, det er forresten 18 år og Folketingets love er vist for det meste landsdækkende.

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start