fredag den 11. september 2009

Røde højttalere

Nu kan man jo ikke sige, at farver slet ingenting betyder i vores hverdag. For eksempel er fru Dahl Vikkelsø Mathiasens kok-røde teint efter en veloverstået morgen-løbetur noget af det smukkeste denne skribent nogensinde har set og vores egne pianorøde aktive ATC SCM 100 på de komisk-lave stålrammer i sort er ganske pittoreske grænsende til det egentligt kunstneriske. Farver betyder noget men som alle betydningsbærende elementer i livet kan de naturligvis osse snyde. 

Nu er vi som lovet (lige som de allerfleste andre desværre) forlængst holdt op med at kikke på danske hifi-netfora. Hvad der dér kom først, ægget eller hønen, (ingen skribentvirksomhed/ingen læsere) ved vi ingenting om, men når vi keder os slemt nok kikker vi sommetider forbi. Gamle vaner dør jo som bekendt langsomt nogenlunde på samme måde som denne teenagedrengs evige fascination ved de såkaldte "Grå Sider" i teenage-årenes hit-magasin "Ugens Rapport" Det hele var godt ganske indlysende både løgn og latin men derfor labbede vi (nok især drenge) det jo alligevel i os. Derfor zapper vi altså alligevel udenfor enhver vilje-kontrol forbi i ny og næ. For at opdage ja overhovedet ikke bare det allermindste og så alligevel.

I går skete der nemlig et pudsigt sammenfald hvor en fortvivlet familiefar på et forum nær dig udtrykte sin betydelige fortvivlelse over, at en kinesisk produceret Tannoy-(såkaldt) studiemonitor ikke fandtes med vinrød front, kun i sort. Sådan ægte fortvivlelse er jo næsten hjerteskærende og får billederne af sultende børn i Afrika til at forekomme noget trivielle. Det var simpelthen ren og kondenseret tragik!

Nu skal det med, at det gamle hæderkronede Tannoy nu kun har 2 (!!) diminutive modeller på deres studiemonitor-program, begge vanvittigt billige og sikkert med en ydelse, som ganske glimrende matcher deres ringe pris. Sådan plejer tingene jo unægteligt og uløseligt at hænge sammen. Blot mærkeligt at man ikke længere laver højttalere til kritisk lytning i studier til mere end 2000,- pr. stk hos Tannoy, mon ikke gamle Guy R. Fountain og designer Ronnie Rackham ville rotere løs dernede henholdsvis deroppe? I den anledning skal vi da lige gøre lidt reklame for et gammelt ugeemne på vores DetBatter-side om Tannoy med titlen "Frem og tilbage er ikke lige langt" Siden det blev skrevet er det osse kun gået yderligere tilbage for den engang så stolte producent af studiemonitorer. Heldigvis er der nu så ikke så langt længere at gå..."One more down, just two to go!" som tegneseriehelten Battler Briton udtrykte det efter at have skudt atter en Focke-Wulff FW 190 ned.

Nå, den fortvivlede mand kunne altså ikke få Tannoys med den rigtige farve forplade æv-æv-æv, og i stedet spurgte han så i bedste tidsånd ud i luften hvilke af 2 andre diminutive lavprishøjttalere han skulle købe. Den ene havde han godt nok hørt men den anden havde han kun set på et billede, hvor den så noget rød ud og derfor stillede han naturligvis et spørgsmål så rimeligt åndssvagt, at det næsten gør denne skribent flov og rød i hovedet blot at referere det. Han ville nemlig gerne vide hvilken af 2 ekstreme lavprishøjttalere han skulle købe. Tjah, det er altså ret præcist hertil, verden og den almindelige lav-kritiske sans er nået til i det moderne informationssamfund. Ikke altfor imponerende kan man vel sige og bestemt ikke fremmende for nogen yderligere produktudvikling. Med sådanne forbruger-mønstre er en hastig afvikling af enhver teknisk udvikling nok den allermest levedygtige strategi. Når folk kun køber efter farver alligevel er indholdet jo ligegyldigt og så er det endda bare plasticmaling på en sølle forplade der bestemmer valget ak ja. Eller blot fuldstændigt uinformeret og aldeles ukvalificeret såkaldt information..

Nu ville tilfældet så, at vi netop i går havde et sæt aktive Tannoy Reveal(som de aktive rødlige hedder) på bordet med en skrattende diskant. Som altid i alle virksomheder dyrker man jo altid stordriftsfordelene fremfor individuel optimering og anderledes kan det naturligv is aldrig være eller blive. Derfor sidder der selvfølgelig den samme diskant i alle de mindre modeller. Alligevel var denne her altså kommet til at skratte og det er faktisk lidt af en præstation, da forstærkerens limiter burde have forhindret dette og forstærkeren desuden er skal vi sige det pænt "økonomisk dimensioneret" Igen, det er alle andre osse i dette ultimative lavprissegment, men alligevel var der en lille "twist" ved den her.

Dynaudio har været markedsleder i at "klaske" enhederne ovenpå hinanden således at bassen går ind over diskantens ramme. Dynaudio plejer dog lige noget uskønt at save diskantens ramme lidt af, så man kan komme til enhederne enkeltvis i tilfælde af nødvendig service, meget prisværdigt og måske bare det man burde kunne forvente som et absolut minimum. Således var det bare ikke her. Her skulle man nemlig først skrue bassen af for at få diskanten ud, men DET KUNNE MAN BARE IKKE! Ved monteringen havde skruerne nemlig "svejset" sig ind i bashøjttalerens plasticramme og når man så skruede dem ud, smadrede skruerne simpelthen bashøjttaleren til ukendelighed, den brækkede simpelthen i 6 noget skarpkantede stykker affaldsplastic hvoraf en enkelt indeholdt en nødtørftigt på-clipset magnet. 

Det med plasticclips er ganske normal praksis og det med plasticrammer er også, særligt fordi det jo letter arbejdet med at stemple forskellige unikke OEM-mærker i ellers uhyggeligt ens standard-prutenheder. Igen, alle gør det i disse billige højttalere på samme måde som at kødindholdet i billige danske pølser jo også tangerer det uanstændige, sådan gør man bare.
Alligevel var det altså lidt sjovt at sidde og se denne mand drømme vådt om den højttaler, som man altså præcist på samme tid selv sad og bandede højlydt over. Ikke fordi den var specielt dårlig, vist mest blot fordi skidtet faldt fra hinanden da det blev skilt ad. Denne så højt attråede røde lækre model...Nogle ting er altså bare for billige og man burde måske osse lige overveje at skrue sine drømme op i gear. Mindre end "Top Gear" kan sagtens gøre det men det her var da godt nok spild af tid. Og røde drømme..Og så osse spild af tid på samme vis som at studere hifi4all, de har nemlig ikke engang farver på!

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start