torsdag den 23. april 2009

Som vinden blæser.

Denne forfatter er som en del gange efterhånden nævnt ætling af utallige generationer af søulke. En del af dem har rundet det forræderriske forbjerg på Sydamerikas sydspids, Kap Horn (hvor bølgerne faktisk helt rigtigt som i den ellers ret tåbelige Lighthouse-billedmanipulation kommer fra 2 sider på én gang) og en enkelt er blevet til søgræs dernede. Man skal ikke spøge med vinden som blæser lige præcist, som den vil. Det er ikke helt det samme som at den blæser ligesom man måtte ønske.

Det ser man vel bedst i de seneste regnskaber fra den danske vindmøllegigant Vestas. På trods af at vinden blæser nogenlunde på samme måde som den har gjort i mange år (selv om vindmønsterene ifølge vejrmagistrene jo påvirkes af placeringen af de magnetiske poler (som flytter sig), så er Vestas alligevel kommet i modvind. I den sammenhæng er der kommet et helt nyt ord i sproget, undertegnede har ihvertfald aldrig hørt det tidligere. Udtrykket hedder "annoncerede ordrer" og giver absolut "minus-mening" for denne skribent. Gennemlæsning af teksten i dagens JP opklarer på ingen måde mysteriet og derfor må vi gætte og det er faktisk ikke særligt let. For at sådan et udtryk med et kvalificerende adjektiv overhovedet kan have nogen mening skal det jo adskille sig fra det det samme ord med andre kvalificerende adjektiver. Lidt sprogligt uddannet er man vel. Der findes vist bare ikke andre sproglige begreber som ligner lidt og da slet ikke det ellers nærliggende udtryk "hemmelige ordrer" 

Om sådanne findes ved vi selvfølgelig af gode og nødvendige grunde ikke, men ikke meget tyder dog på det. Med de lange "lead-on" tider for opførelsen af vindmøller er det jo vitalt for ethvert igangværende salgsarbejde, at de få og store producenter til enhver tid kan præsentere en godt fyldt ordrebog. Ingen vil nemlig købe en mølle af en producent på vej samme sted hen som hifi-industrien har været det i en del år, altså hverken opad eller ligeud. En vinder i nutidens møllemarked er den, som mest effektivt formår at projicere igangværende og fremtidig success og stabilitet ud til køberen. "Staying power" er mindst ligeså vigtig som produktet, ja måske i virkeligheden meget mere. Derfor er der al mulig grund til hurtigst muligt for alle producenter at offentliggøre enhver odrre ASAP og det også selv om det blot drejer sig om en lille mølle på en mikronesisk Stillehavsø som Pitcairn Island, beboet som bekendt af efterkommerne af Fletcher Christian, styrmand på det mytteriramte skib "Bounty" med den lede kaptajn Bligh ombord. Intet er for lille til ikke at kunne tjene som PR. Det er så i det lys, at man skal se den offentliggjorde fald i de såkaldte "annoncerede ordrer" hos Vestas på 62%. Det er vel temmeligt synonymt med "samtlige ordrer", altså helt åndssvagt vildt langt ude i skoven katastrofalt.

Måske ikke ganske overraskende mener økonomiske analytikere i lyset af disse oplysninger, at Vestas i år ikke når deres budgetter, selv om de her tal selvfølgelig berører fremtiden snarere end dagen i dag. Det værste er så bare, at så snart der kommer tvivl om virksomheden på længere sigt, så kan man normalt være sikker på, at der øjeblikkeligt sker nedskæringer i allerede igangværende projekter så hurtigt køberen overhovedet kan komme til det og så kører møllen langsommere uanset hvor meget vinden blæser. Det er en forbandet situation, hvor en ellers beundringsværdig forretningsmæssig realisme og åbenhed kan komme til afgørende at påvirke virksomhedens muligheder aldeles øjeblikkeligt. Ubegrundet lallende jubeloptimisme ville sikkert have været bedre og praktiseres jo ellers i ganske vidt omfang i vores egen branche for tiden men forretningsmæssige løgnehistorier har jo også ligesom en slags "sidste salgsdag" Man kan sagtens "tale en ting op" for en tid, man kan blot ikke få den til at blive deroppe og da slet ikke det, som allerede forlængst er faldet ned. Det sidste scenario er vel det mest absurde ved vores egen branche p.t., hvor benægtelsen af almindeligt tilgængelige og umisforståelige fakta stadigvæk praktiseres i vidt omfang. Nå, vi håber selvfølgelig det kommer til at gå en hel del bedre for Vestas end for vores egen branche og det får de tydeligvis også vældigt meget brug for.

Håb skal der vel også til for at tro på noget større demokratisk gennembrud i den allerede i sin levetid forlængst kanoniserede helgen Nelson Mandelas Sydafrika. Efter Mandela har magten jo som i andre lige knapt demokratiske idealsamfund været en ét-partiaffære, hvor den afgående præsident Mbeki (ham med , at AIDS sagtens kunne klares med traditionel stammemedicin) nu tilsyneladende overgiver magten til den langt mere oplyste Zuma. Denne sidste har jo som bekendt ellers været anklaget (tilsyneladende med en vis ret) for voldtægt mod en AIDS-smittet prostitueret, men retfærdigheden skete åbenbart fyldest i dette fine nye demokrati. Zuma havde ellers "været der", som det hed i min ungdom på Endelave, men han klarede altså alligevel frisag. Han fik heller ikke HIV for denne snu fætter tog nemlig efter akten et brusebad, og dermed kunne han jo selvfølgelig ikke være blevet smittet. Ak ja, det er vist ikke kun den aldrende despot og verdenshistoriens værste folkemorder, Mugabe, og hans slæng, som har roterende fis i hornlygten dernede i det sydlige Afrika. Når mere end 30 % af en befolkning er HIV-positiv og når de endvidere anføres af en præsident med personlige kvaliteter, intellektuelle som seksual-moralske som Zuma, tjah så er der vist ikke meget håb. Eller rettere, hvis vi skal runde op, så er der INTET håb. Det gode er så, at det har det allerede ikke været længe.

Anderledes ser det ud med arbejdsløsheden i Frankrig uden at det for denne skribent giver synderligt meget mere mening. For tiden er arbejdsløsheden i Frankrig omkring 8.3% og det har givet massive folkelige optøjer overalt i bedste Bastille-stil uden at det dog umiddelbart har givet hverken resultater eller nogen mening overhovedet. Iagttagere mener endda og nok ikke ganske overraskende, at arbejdsløsheden i Frankrig vil stige i løbet af året og det skal nok ske i lyset af det totale kollaps p.t. i den tyske økonomi, Frankrigs største handelspartner. Og så er det alligevel her, at der går lidt "Zuma" i analyserne, altså en vel ikke helt troværdig stoel på virkningen af varme brusebade. Prognoserne peger nemlig på, at der ved årets udgang blot vil være 10% arbejdsløse i Frankrig, altså en stigning på blot 1.7%-point. For os at se er det en noget optimistisk vurdering grænsende til den egentlige ønsketænkning.
Ja, og et varmt brusebad er særdeles effektivt mod AIDS og faldet i boligpriserne er stoppet som ejendomsmæglerne siger og kunderne flokkes igen. 
Sandhedens vind blæser desværre uforandret derude på stepperne og mon ikke den efterhånden får blæst de her regimer og diverse historier bort? Det tror vi.

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start