torsdag den 26. marts 2009

Hvor blev de egentligt af?

Overskriften i dag er et genbrug fra et tidligere ugeemne om alle de gamle kompetente kolleger i audiobranchen, som for alt for mange år siden forsvandt og blev erstattet af de evige reservespillere, som tidligere aldrig ville have kunnet komme på førsteholdet. Desværre svarer det lidt til at udskifte Manchester Uniteds Premier League-hold med et lilleput-hold og så regne med, at det nok går alligevel og at klubbens renommé klarer resten. Indtil videre har de fleste firmaer jo osse klaret sig nogenlunde, mest fordi alle de andre tidligere superhold jo også har stillet med tilsvarende lilleput-hold. En del af de gamle og toneangivende er dog i den senere tid forsvundet men indtil videre har det nu mest været dem, der allerede forlængst var langt hinsides nogen redning. Situationen nu er tydeligvis noget anderledes.

Det bliver nemlig efterhånden sværere og sværere at ringe til mange af grossisterne og leverandørerne og når det endelig lykkes at komme igennem, ender man oftere og oftere med en kontor-mus (m/k) Selv med den nye målestok for generel manglende faglig kompetence er vi altså typisk nede i den tunge ende af skalaen, og hvis der er et alternativt valg vælger de fleste vel fremover det. Nu ved vi ikke, om den manglende telefon-betjening skyldes travlhed (næppe), men man får nu mange steder det indtryk, at firmaerne med fordel kunne opdatere ders hjemmesider. Mange af navnene mange steder findes vist efterhånden kun i cyberspace. Vi funderer lidt over, om vi skal efterlyse dem i "Forsvundne Danskere", for væk er de ihvertfald. Med så kort varsel at deres skygge/kontaktdata på hjemmesiden, endda er der stadigvæk og som skyggerne i Hiroshima af forlængst fordampede mennesker er de eneste tegn, der er på, at de nogensinde har været der. Meget mystisk og meget væk!

I dag og de følgende vil vi forsøge at erindre et par andre ting, som tilsyneladende heller ikke er hos os længere. Indledningsvist vil vi starte i sygdoms-sektoren med en sygdom, som først under betydelig medie-bevågenhed blev introduceret for ret få år siden. Vi taler om den dengang så frygtede "Mad Cow Disease", som åbenbart var en af de sygdomme, der uden problemer kunne krydse artsgrænser fra får over køer til mennesker. Alene det gjorde den jo til en absolut undtagelse og den eneste af os kendte parallel er vel "ræve-skab", som dog vist rammer køer. Hos mennesket kendtes sygdommen som den ekceptionelt sjældne Creutzfeld-Jacobs Syndrom. Denne 100% dødbringende og helt uhelbredelige sygdom blev åbenbart ifølge forskerne forårsaget af de næsten sub-atomare organiske stoffer kaldet "prioner", som vel ingen indtil da overhovedet havde hørt om. Eksisterede de overhovedet? Man kunne dengang næsten få det indtryk, at disse "prioner" blev opfundet som bekvem forklaringsmodel lige til denne lejlighed. 

Til gengæld var der så meget mere at frygte og da ikke mindst fordi datidens udgaver af de altid forhåndenværende dommedagsprofeter frit profeterede, at mange millioner mennesker allerede bar de sygdomsfremkaldende prioner og dermed var smittede med sygdommen. Det så rigtigt skidt ud.

Heldigvis var inkubationstiden lang og måske endda længere end de allerfleste havde forestillet sig. Ja, måske endda helt uendelig, for nu over 10 år efter er der så vidt vides ikke sket nogen eksplosion i antallet af tilfælde. Ja, der er vist nærmest slet ingen og da ihvertfald ingen, man har hørt om. Scenariet dengang var ellers ildevarslende derved, at hundredevis af millioner mennesker bevisligt havde indtaget det tørstof fra benmels-industrien, som mentes at forårsage sygdommen. Nå, men de fik altså ikke sygdommen eller har da ihvertfald ikke fået den endnu. Måske forklaringen med "prioner" dengang i virkeligheden var ligeså fejlagtig og frit opfundet, som den altid har lydt for denne skribent? Ihvertfald forsvandt lige pludseligt den sygdom, der som den lidt senere SARS var udnævnt til at være den altudslettende næste verdensomspændende epidemi (det der hedder "pandemi" for kendere) Satans osse, nu havde myndighederne i mange lande jo ellers vist deres handlekraft og udryddet utallige køer. Som sagt, det ville aldrig have kunnet gøre nogen forskel alligevel, for hvis teorien om "prionerne" havde været rigtig havde hovedparten af vest-Europas befolkning jo alligevel allerede været smittet. Selv om en uhelbredelig og dødbringende sygdom opdages i tide dør man jo alligevel. Nå, det gjorde hele denne historie så også, savnet af ingen med mulig undtagelse af enkelte dommedagsprofeter. Som for eksempel ham den spidsnæsede fyr fra "Tintin og den Mystiske Stjerne", som profeterede, at folk ville "..dø af pest, kolera eller noget andet" Det passede til gengæld især det der med "noget andet".

Til sidst i dag skal vi lige huske at gøre reklame for mandagens engelske såkaldte "krimi" på TV DR 1. Det drejer sig om den uforlignende "Foyle`s War" om den sagtmodige men skarpe sydengelske politimand, som foregår under 2. verdenskrig. Mange engelske serier er fremragende håndværk med troværdige plots og selv den mindste birolle besat med mesterlige skuespillere. Alligevel er "Foyle´s War" helt og aldeles i absolut særklasse. Afsnittene varer 1 time og 40 minutter og plottets fabelagtige virtuositet på mange planer overgås kun af skuespillets og detaljernes troværdighed. Alligevel er der et par bitte-mikroskopisk (næsten prion-små?) "bøffer" i denne fortælling, som denne betydelige kender af denne periode lige må berette om. Ikke at det betyder en skid, for det gør det overhovedet ikke.

Fejlene er følgende: Foyle´s søn flyver Spitfire i "Slaget om England" og ses flyvende sin jager med 4 propelblade. Det er historisk ukorrekt, fordi denne propel først var anvendt fra 1942 og alle Spitfires i 1940 var forsynet med en 3-bladet Rotol-propel. Ligeledes er det ukorrekt, at en tysk flygtning altså også i 1940 tager tilbage til Nazi-Tyskland for sammen med sine gamle kommunistiske kampfæller at bekæmpe nazisterne. I perioden 1939 til 22. juni 1941 var verdenshistoriens 2 mest morderiske volds-regimer, Tyskland og Sovjetunionen jo nemlig ALLIEREDE, ikke bare lidt fjender. Tværtimod arrangerede lokale kommunister overalt strejker og egentlige sabotage-aktioner mod den allierede krigsindsats under ledelse af den sovjetiske "Komintern" Det var først da Nazi-Tyskland angreb Sovjetunionen, at denne situation ændredes. Indtil da var AL modstand national/borgerlig/socialdemokratisk, OVERHOVEDET IKKE kommunistisk. De var blot fjernstyrede kollaboratører. ALLESAMMEN og HELE TIDEN!

Nå, det har historien nådigt glemt (det er ellers et glimrende eksempel på en skændselsgerning ingen nogensinde burde glemme) og i morgen vil vi atter forsøge at finde på noget, som andre osse har glemt. Hvis vi altså ikke selv glemmer det.

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start