torsdag den 28. februar 2008

Ukuelig optimisme

Sommetider ser man i erhvervslivet økonomiske modeller anvendt, som må give en smule panderynken hos alle økonomisk uddannede og ansvarlige. Nu er det jo efterhånden ganske længe siden, at det har været særligt økonomisk gunstigt at producere noget som helst, men efterhånden er skredet ved at ske til, at det heller ikke rigtigt kan betale sig længere blot at drive en servicevirksomhed. Det er der til gengæld et middel for, det hedder nemlig at sælge franchise.
Nu er franchise jo ikke akkurat et nyt begreb, selv om åbenbart ganske få (herunder ingen autonome) jo ved, at Seven Eleven og McDonald allesammen er selvstændige danskejede franchiseforretninger. Nu er mange af disse franchisetagere jo sikkert tilfredse med arrangementet vel mest fordi der jo faktisk er visse fordele forbundet med det udover alle udgifterne.
Det betyder selvfølgelig ikke, at alle franchiseideer er gode, ja sommetider er det ganske svært ikke at komme til at skrupgrine over oplæggene. Den nyeste vi har set drejer sig om et koncept til en kvalitetskantine til kontorbyggerier. For at sådan noget skal kunne kapitaliseres, skal det naturligvis hedde noget med sanse- det ene det eller det andet, og det gør det så. Vi er jo allesammen åh så følsomme, så langt så godt.
Konceptet for disse in-house cafeer er således, at den ansatte for en 50-er skal kunne få en kulinarisk kvalitetsoplevelse, og for at sikre dette, har man i pilotprojektet i et kontorhus fra franchiseudbyderen ansat ikke mindre end 2 kokke og yderligere 2 ansatte. Kvaliteten skulle altså være sikret, og det skal den såmænd også nok være. Der er nu også sikkerhed for noget helt andet, endnu større sikkerhed faktisk. Lad os studere tallene lidt.
I omtalte pilotprojekt er der ialt 40 medarbejdere i kontorhuset, som altså giver en potentiel bruttoindtægt på incl. moms 40 gange 50, ialt 2000,-. Denne teoretiske bruttoindtægt er næppe opnåelig på blot mellemlang sigt, da enkelte jo nok ind imellem fremfor de kunstneriske og lettere opstyltede retter (uden anderledes "kunst" er der jo ikke noget koncept) vil foretrække god dansk mad som pølsebrød fra den lokale allestedsnærværende Seven-Eleven.
Til gengæld er cafeens muligheder for at vinde markedsandele fra andre cafeer qua sin beliggenhed ikke-eksisterende. Ikke helt overraskende for neutrale observatører har dette pilotprojekt indtil videre givet et underskud på 1.6 mill. kr og det endda ikke et helt regnskabsår.
Det fede ved det her regnestykke er i lighed med lignende kalkulationer for danske film, at der skal helt sindssygt mange mennesker til at opnå break-even rent økonomisk. Ja, det kan faktisk ikke rigtigt tænkes nogensinde at komme til at løbe rundt. Det kan jo nemlig være helt ligemeget, om man har 40 kunder om dagen eller 100, der jo heller ikke overhovedet kan betale lønudgifterne foruden alt det andet. Eller 200. Eller 300. Regnestykket er ligeså simpelt som en dansk film, som med en bruttoindtægt på 15 kr. pr. solgt billet og et budget på 10 mill.. Her kan det jo også være temmeligt ligemeget, om man sælger 10.000 billetter eller 100.000 og dermed altså sikrer 150.000 henholdsvis 1.5 mill, der er alligevel mega-underskud.
Det er der selvfølgelig også for det her koncept, og at købe en franchise forekommer at være det nærmeste denne skribent indtil videre har set noget, der umiskendeligt ligner et pyramidespil. Hvordan man i et erhvervstillæg i en førende dansk avis kan komme på den forunderlige ide at tage sådan noget her alvorligt, tja det er langt hinsides denne skribents beskedne fantasi. Det er faktisk ligeså fantastisk som at tage gårsdagens statistik i samme avis, som vi derfor har bibeholdt nedenfor, helt alvorligt.
Når regnestykker er så simple, at selv ens senile tante kan regne dem ud, så skulle man jo tro, at antallet af franchisetagere til disse koncepter skulle være begrænset, men vi får vel se. Når den økonomiske analyse i Jyllands-Posten ikke rækker til at gennemskue det er det da godt, at de fleste har et senilt familiemedlem som helt sikkert kan. Bare spørg!

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start