lørdag den 12. april 2008

Back to Basics

I går var så den store dag, hvor undertegnede for første gang i mere end 2 år var tilbage i de samme lokaler i Klostergade, hvor en meget stor del af de foregående 14 var blevet tilbragt. Man mærkede næsten kosmos holde vejret i denne højttidsstemte stund. Anledningen var godt nok indledningen til noget lidt mere trist, men det tager vi måske en anden dag.
Som i gårsdagens "Back to Basics" er det også en forunderlig tanke, at danske landmænd engang for ikke så forfærdeligt mange år siden kunne leve af at dyrke korn på deres jord. Ved nærmere eftertanke må det nu være et stykke tid siden, nemlig da denne skribent var dreng, men det er altså alligevel indenfor det, som faghistorikere betegner som "historisk tid" Det var dog alligevel en helt anden tid.
Grunden til datidens rentable landbrug var nu ikke hverken ekstrem effektivitet eller ditto brug af pesticider, det hele var nemlig noget simplere. Priserne på korn var nemlig blot højere for landmanden. Ikke blot lidt højere, men helt sindssygt fantastisk meget højere. Nu kunne man måske spørge, hvad disse historiske trivialiteter har med nutiden at gøre, men svaret er faktisk en hel del. Det drejer sig nemlig om den katastrofale fødevaresituation i verden.
Dengang for 30 år siden fik landmændene nemlig ret præcist det samme for kornet i samtidskroner som de fik indtil for ganske nyligt. Da lønindekset i øvrigt i mellemtiden er steget langt over 5 gange kan man vel sige, at noget af det fede er gået af at være kornavler i Danmark. Indtægterne fra en mark har næppe kunnet dække udgiften til en ny knallert. Korn er altså blevet sindssygt billigt.
Endnu billigere er majs blevet, som på trods af vanvittige prisfald på korn i høj grad har erstattet korn som foder i Danmark. Situationen i dansk og international kornavl har altså længe været katastrofal. Man har avlet alt for meget til alt for lave priser. Det er denne situation, som på det allerseneste er blevet ændret.
Som bekendt er situationen jo jo fornyligt tilsyneladende lige pludselig blevet ganske katastrofal i den globale fødevaresituation, og det skyldes helt paradoksalt åbenbart stigningerne i kornprisen, som altså ellers i det seneste århundrede konstant har været faldende, egentlig en pudsig forklaring. Det er vist første gang en relativt begrænset lokal stigning på en generelt faldende kurve er blevet statistisk anvendt på denne måde. Temmeligt dumt iøvrigt.
Selv en fordobling af en pris, som altså blot i det seneste årti i forvejen er mere end halveret, kan altså kun lige knapt nok forklare alting. Nu er Verdensbanken så trådt ind i sagen, og de er jo ellers ikke kendt for andet end rå kapitalisme. Det er da ihvertfald det, som voldspsykopaterne fra ATTAC har dræbt politifolk for at demonstrere.
Det er nu ellers ikke lige det særskilt rå kapitalistiske, som fremgår af den seneste rapport fra Verdensbanken, der får produktionen af biobrændstoffer og USA hele skylden. Verden er vist ved at være af lave.. Hele den helt vanvittige følgeslutning fra Verdensbanken er som følger: På grund af omlægninger fra afhængighed af fossile brændstoffer har USA iværksat en produktion af biobrændstof baseret på majs. I alle andre lande ville det vel kunne tolkes som økologisk ansvarlighed, men disse regler gælder tydeligvis ikke for USA. Dette er jo forresten alment kendt fra DR, og så må det jo passe.
Argumentet fortsætter således: På grund af den stigende interesse for majs og dermed bedre priser i USA anvendes nu omkring 20 % af al majs til biobrændsel. De bedre priser har så fået andre amerikanske landmænd til at gå fra hvede til majs. Hele miseren består så ifølge Verdensbanken i, at der både eksporteres mindre amerikansk majs og hvede til verdensmarkedet, som derfor reagerer med højere priser for bl. a. dansk korn. Ikke høje priser overhovedet, som vi har set, blot højere end de helt latterligt lave.
Verdensbanken mener altså helt alvorligt, at USA ved at satse på biobrændstof er det egentligt skyldige i hele den ulykkelige situation, hvorved massevis af hungrende i bl.a. det nylige afrikanske kornkammer Zimbabwe, altså skal støttes med dyrere korn. For støttes skal de jo åbenbart til evig tid, og det er tydeligvis USA´s sure pligt at gøre det til latterlige lavpriser, som indtil for ganske nyligt har skabt en ligeså håbløs økonomi i amerikansk landbrug som i dansk svinehold. Den danske korn, som altså var blevet helt latterligt billig, var jo altså stadigvæk latterligt meget dyrere end den amerikanske..Sikke en forretning de amerikanske landmænd så har haft!
Det var så dagens bankanalyse. Den eneste katastrofe i den her sag med stigningerne i kornpriserne som katastrofale er vist analysen selv fra Verdensbanken. Som forresten uden kommentarer viderebringes i JP´s erhvervstillæg. De er bestemt ikke altid lige skarpe derude på Ravnsbjerg Bakke!
Moralen er vist tillige, at det ikke er nemt at være USA. Hvis man ikke forsyner hele verden med korn til under produktionsprisen er man en skurk og hvis man gør, er man det også. Ak ja.

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start