tirsdag den 8. april 2008

Analfabeter eller blot tilfældigheder.

Det var min gamle geografilærer i gymnasiet, som dengang unægteligt noget kontroversielt i den gryende socialdemokratiske enhedsskole-tid i starten af 1970-erne hårdnakket påstod, at mindst 10 % af alle danskere var analfabeter. Senere undersøgelser har ud fra massevis af konfliktende præmisser med al ønskelig tydelighed demonstreret, at denne allerede dengang gamle mand på 70, der hver dag ankom til Horsens Statsskole på sin Norton Commando-motorcykel, nok ikke havde ganske uret.
Om ikke andet har alle disse undersøgelser også medvirket til at vise, at man såmænd sagtens kan være åndelig analfabet, når man skal tilrettelægge de undersøgelser, som skal beregne tallet af de rigtige analfabeter, men nu har akademisk uddannelse og reel indsigt jo heller ikke rigtigt noget med hinanden at gøre. Måske og vel i virkeligheden snarere tværtimod.
Dette demonstreres som altid bedst af den ugentlige udenrigspolitiske statistik i i tirsdagens JP. Her har man spurgt 6500 europæere, hvilket land der udgør den største militære trussel.
Nu er undersøgelsen udsprunget i Frankrig, og så skulle man vel tro, at Tyskland kom temmeligt højt op på hitlisten, men nej. Man har nok ikke kunnet stemme på Tyskland. I stedet viser det sig, at Iran scorer omkring 50% af stemmerne uden at det helt fremgår hvordan folk har dannet sig det indtryk, men man har nok for at undgå ballade heller ikke kunnet stemme på Rusland, der vel ellers ville være en ret oplagt kandidat.
Derimod har man godt kunnet stemme på USA som den største militære trussel mod Europa, og det har en del gjort. I dagens statistik vises det så med forbilledlig grafisk klarhed, at mellem 10 og 14% i de 5 største lande i Europa ser USA som den største trussel. Ret beset ville det jo være en fantastisk interessant statistik, hvis det altså ikke var fordi tallene allerede helt fra starten havde demonteret enhver mening.
Som alle og enhver ved, at der nemlig en enorm stor forskel på den iboende anti-amerikanisme i Frankrig i forhold til alle andre europæiske lande og med Frankrig på 11% for USA som trussel og Storbritannien og Tyskland på 14 % behøver vi vist ikke lede længere efter den statistiske insignifikans. Hele statistikken minder mest om en national oversigt over den aktuelle analfabetisme. Den historiske viden er på dette solide grundlag af analfabetisme så bare endnu mindre, for den amerikanske aggression har altså i forhold til samtlige europæiske magter fra de største til de mindste uden nogen undtagelse over 2 århundreder været helt minimal og bestemt ikke stigende.
Hele dette jammerlige projekt muliggøres naturligvis også af, at kun uhyre få danskere formodentlig med blot nogenlunde sikkerhed vil kunne skyde på, hvor mange lande, der er i verden. Geografi og historie deler her skæbne derved, at uhyre få aner nogetsomhelst og de allerfleste overhovedet ingenting.
For eksempel skal vi jo ifølge samme avis´ sportstillæg i aften se den ivorianske spiller Didier Drogba i Champions League-kamp. Prøv for sjov skyld at slå Ivorianien op i det atlas, du med garanti ikke har. Man kunne såmænd ligeså godt have skrevet den klingonske spiller, det ville med garanti have undret ligeså få korrekturlæsere, sportsjournalister eller andre analfabeter. 

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start