onsdag den 19. marts 2008

Lidt driverliv 

Som enkelte vel har bemærket er denne særtjeneste en smule halv-ferieramt for tiden. Vi vil i den nærmeste fremtid afsløre grunden, men vil først være tilbage for fuld kraft fra fredag. Vi ved godt, at utålmodigheden i mellemtiden kan have vokset sig ubærligt stor, men bare rolig, vi skal nok være der for dig og jer. 
Til gengæld skal vi naturligvis minde om den store 25-års jubilæumsreception i Universitetsbaren under Stakladen den 1. april fra klokken 12. Selv om du måske ikke lige har husket at svare på vores lille uformelle invitation er du naturligvis velkommen alligevel. Der burde være plads nok denne gang...
Ellers går der atter en gang hårdnakkede rygter om fremtiden for en lokal kollega i elektronikbranchen. Disse rygter har som sagt tidligere været i spil og dengang var de forresten sande. Under alle omstændigheder er denne virksomhed en af givetvis en del, som ret kontant kommer til at mærke fusionen mellem Musikhuset Åge Jensen og Eskildsen Musik, og med et akkumuleret helt offentliggjort økonomisk fundament i den mere deprimerende afdeling bliver det ikke akkurat lettere. Det er ganske svært på nuværende tidspunkt at forestille sig, at nogen vil overtage og videreføre sådan en virksomhed indenfor den professionelle branche nu efter at en afgørende koncentration allerede har fundet sted. Selv om det ikke er nemt at være den lille, når elefanterne slås, er det desværre endnu sværere at være den lille, når de ikke gør det længere. Langt sværere.
Det havde været mere gunstigt naturligvis at kunne spille med dengang der var en betydelig rivalisering mellem de 2 store gamle spillere, hvor man da i det mindste aktivt kunne vælge side, men den tid er forbi nu. Trist, for det er en virksomhed, som har betydet uendeligt meget for denne skribent. Nå, men vi håber naturligvis det bedste. Det kan man vel altid også når det nok er det eneste, der er tilbage.
Nu skal man heldigvis i Danmark jo ikke overhovedet frygte monopolagtige tilstande, for selv om det ligner rigtigt meget, så er det det altså ikke. Det er sådant noget helt specielt ærke-dansk ligesom Kinder-Æg jo er specielt dansk siden det nu står på imamernes boycot-liste. Det er egentligt forunderligt, at gamle Boycott var englænder og slet ikke muslim, men sådan er historien så forunderlig. De mærkeligste disciple popper op de underligste steder.
For eksempel så vi fornylig en repræsentant fra Mejeriforeningen udtale sig om, at Arla da bestemt ikke havde monopol på at levere skolemælk. Der var nemlig hele 4 leverandører, og så mente talsmanden naturligvis ikke, at der kunne være tale om et monopol. Matematikken er dog noget misvisende som alle nok kan regne ud.
Nu ved vi ikke herfra, hvor mange denne mand narrer, forhåbentligt ikke alt for mange. Hvis ordet "monopol" overhovedet har nogen betydning burde de mere end 95% markedsandel for dette selskab på det danske marked vel fortælle en andet og langt sørgeligere historie. At Hirtshals Mejeri og Thise og Naturmælk så leverer til en enkelt forkølet folkeskole hver, mens Arla tager resten burde måske nok have afstedkommet et enkelt spørgsmål fra journalisten om denne tilsyneladende betydelige diversitet i mejeribranchen. Hvis nogen skulle være i tvivl om virkeligheden er det jo blot at glo lidt i køledisken i den lokale Føtex. Nej monopol, det er der bestemt ikke tale om, nejda!
Danmark er et forunderligt land. Mens man i USA længe inden et firma blot kom over 30 % af markedet for længe siden ganske brutalt ville have tvangsopløst selskabet på en særdeles effektiv måde kan vi Danmark kun håbe på, at mastodonter som Arla vil forvalte deres monopol med ansvarlighed, nu der ikke er andre reguleringsmekanismer til at styre deres adfærd. 
Det er der nu absolut intet, der tyder på og Arlas politisering omkring Muhammed-tegningerne er blot én ting. Al anden opførsel fra Arlas side ville vel ret beset også være sensationel, for man behøver ikke være videre klassisk belæst for at vide, at økonomisk rå magt helt uden nogensomhelst politisk kontrol er ligeså uproblematisk som at holde næsehorn på kollegieværelser.
I det rå kapitalistiske USA har man i over 100 år vidst dette, i Danmark har man ikke fantasi til at forestille sig det. Det store "brain drain" er vist allerede sket desværre. 

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start