lørdag den 8. marts 2008

Blot mundsvejr eller Quisling.

Vi beklager vores udbyders nedbrud i går noget mere, end vi som omtalt andetsteds beklager Thules kommende bortgang. Der har været mange måder at få folk til at holde op med at interessere sig for hifi, og bekendtskab med disse produkter har vel næppe direkte medvirket positivt til at fastholde dem i interessen. Det var den milde version.
Ellers er det jo altid spændende at se trendsætterne udtale sig om ting, vi andre naturligvis slet ikke kan forestille os. I en omtale af kommende mulige megainvesteringer i det lokale problemområde Gellerup udtalte det lokale fremskridtsforsknings-orakel Jesper Bo Jensen, at han helt sikkert regnede med, at det i løbet af få år ville blomstre op til at blive et eksklusivt "boheme-område", og så ville alt blive godt. Han nævnte godt nok ikke noget om, hvordan en boheme-tilværelse lige er forenelig med islam (selv om kalif Harun al Raptusch fra tegneserien Iznogood måske ligner lidt, men "forskeren" tænkte sig måske bare, at alle muslimerne ville flytte et andet sted hen?
Nu er det under alle omstændigheder noget svært at tage alle fremskridtsforskere og andre clairvoyante helt alvorligt, for hvis man besidder en unik viden om noget, som andre ikke kan indse, f. eks. hvilken Lotto-kupon i Brugsen, der er gevinst på eller med hvilket system man kan vinde penge i poker og roulette, er det første man vil gøre, vel næppe at fortælle andre, hvordan man gør.
Adspurgt af en drillesyg journalist, om samme Jesper Bo Jensen selv ville flytte ud i dette kommende paradis i Gellerup, hvæsede denne noget afvisende. Man skulle jo ellers tro, at det ville være optimalt at investere lige nu, mens priserne er helt i bund efter alle brandene. Sådan noget professionelt pladdersnak som det her fra en mand, som takket være mediernes idolisering bor i et luksusdomicil ved siden af en anden lokal tomgangssnakker, biskop Kjeld Holm på en af byens allerbedste og mest beskyttede adresser er ikke altfor troværdigt, og det spottede journalisten ganske glimrende. Det var vist bare et eksempel på det, der i gamle dage hed brage-snak.
Der er en ret simpel bebyggelsesmæssig naturlov som siger, at alle sociale problemer grupperer sig i de senest opførte sociale boligbyggerier, og når dette byggeri så ophører, fikserer man blot problemerne. Som i Lancashire i England er den eneste måde at fjerne problemerne på den samme, som Århus Kommune anvendte i sagen om det tidlige arnested for uro, nemlig den flere gange omtalte Shell-tank: Man må simpelthen sprænge dem dem i luften som englænderne gjorde med adskillige boligkomplekser. Man kan ikke fremtidsforske eller drømme dem væk. Det er forresten et og det samme.
Vi er også i dag i den noget usædvanlige situation, at vi må bede vores hjælp i en en gåde, som selv ikke betydelig indsats fra undertegnede har kunnet løse.
Det drejer sig om et læserbrev fra en tidligere dansk ambassadør i Mellemøsten, den ikke altfor skarpe men til gengæld flittige debattør Herluf Hansen, ja han er faktisk så uskarp, at vi herfra må melde pas. Vi citerer lige in extenso:
"Hvis du er kristen, og din kone eller børn blev bestialsk myrdet af en sekt, der påstod, at de handlede i Jesu navn, ville du så ikke føle, at det ville være en krænkelse, ja, at føje spot til skade, hvis nogen fandt sig berettigede til på denne baggrund at afbilde Jesus som terrorist?"
Prøv lige at læse det igen. Der står åbenbart, at den ramte kristne familie altså skulle blive allermest vred på den muslimske karikaturtegning af Jesus fremfor med Djævelens vold og magt at forsøge at få hævn over de kristne mordere. Giver det her nogen mening eller er det en konstruktion i et sygt og tåget sind? Med mindre andre kan forklare det her forpulede ævl vil vi betragte det som et lokalt intellektuelt minimum.
Et andet af disse minima står tidligere udenrigsminister Kjeld Olesen for. I fin overenestemmelse med den lokale chef, som egenhændigt bortviste fr. Westergaard fra sit job mener Olesen nemlig, at PET´s offentliggørelse af modplanerne er det egentlige problem, som ifølge Olesen jo naturligvis yderligere vil skærpe modsætningerne.
Nu må man vel sige, at det er noget vanskeligt at skærpe helt aktuelle mordplaner ret meget, så der kan vel ikke ske så meget skade. Meget værre end mord bliver det vel ikke med en mulig undtagelse af efterfølgende rituel kannibalisme.
Nu var Kjeld Olesen uhyggeligt politisk aktiv i dansk udenrigspolitiks allermest betændte periode, og kun tilfældet forhindrede vist denne ellers eminent kvalificerede mand til efter Warszawa-pagtens invasion af Danmark at udvikle sig til den, som Danmark altså heldigvis aldrig fik, nemlig den ultimative danske Quisling. Vidkun Quisling var jo som bekendt det nærmeste, som Norge kom til denne adfærd, og han blev da ellers skudt efter 2. verdenskrig, bestemt ikke ufortjent.
Sommetider er man altså særlig glad for, at det gik, som det gik, og at Reagan og ikke Olesen og Breznjev vandt den kolde krig. Til gengæld kan man så være ligeså glad for og sikker på, at det netop IKKE går, som fremtidsforskerne siger. De sande trendsættere er nemlig folk som den kendte filmhelt Forrest Gump, der som bekendt satte alle sine sparepenge i starten af 1970-erne i et eller andet frugtfirma, som hed Apple eller sådan noget, som han sagde. Det viste sig at være en OK ide. Selv om Gump vist ellers var temmeligt dum var han altså alligevel klog nok til først at fortælle det, da han havde gjort det, og det formodes klogere mennesker også at være. Med mindre man altså er fremtidsforsker og ingenting ved.
Hvis man ved noget vigtigt, som kan berige en personligt, fortæller man det selvfølgelig ikke til andre. Omvendt, hvis man kan berige sig på at videregive fejlagtige eller blot tåbelige og ligegyldige informationer om hvadsomhelst, er det jo blot at sælge løs, og det gør man så, så længe der er købere.
Det vil der nok desværre være, indtil folk begynder at tænke selv, og det er ikke en trend, der i øjeblikket nyder særligt fremme. Det kan vist enhver nutids-forsker se.

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start