lørdag den 23. december 2006

Ønsker og realiteter.

Efter et par uger i den mere tørre afdelig tager vi i denne uge atter engang fat på et lidt mere kontroversielt emne, nemlig sammenhængen mellem hifientusiasters drømme og verdens realiteter. Som i alle øvrige forhold er der også her en ret betydelig forskel mellem, hvordan den oftest socialt lettere handicappede hifientusiast på nettet opfatter verden til hvordan den reelt ser ud, ialtfald for denne skribent.
Vi vil tage udgangspunkt i en interessant tråd i denne uge fra hifi4all, der tilsyneladende er en lige dialog mellem et par forhandlere og en flok entusiaster om, hvad man kunne tænke sig at se i Danmark af spændende eksotiske produkter, tilsyneladende en ganske uskyldig lille ting.
Som flere gange tidligere omtalt i disse spalter er der dog et fundamentalt problem i denne kommunikation, nemlig at entusiasterne her som i mange andre nettråde afslører en fuldstændig mangel på realitetssans og forståelse for forskellen mellem tro og viden. I denne branche tror man simpelthen, at man har hørt og ved alt, fordi man har læst om det på mange tilsvarende netsites, hvor mange andre folk, der heller ikke ved noget videre om nogetsomhelst, har beskrevet ting, de ikke har hørt og endnu mindre forstår.
Nu er der selvfølgelig et element af uskyldig drengeværelsesleg over at sidde og drømme om, at en af de ægte entusiastiske hifi-importører, her Vassago og Hans Artsound, vil tage de ting hjem til Danmark, som man nu lige kan komme i tanke om, at man vistnok har læst noget godt om.
At de omtalte importører gider spilde flere juledage med en sådan "fritidssyssel" på dette forum mere end indikerer dog, at der kan være tale om en anden dagsorden. Nu er der jo aldrig noget suspekt i at ville tjene penge, heller ikke i helligdagene. En venskabelig tone er altid fin, ikke mindst for forhandleren, fordi det altid er rart at handle med ikke altfor kritiske forbrugere. Det er altid rart, hvis ens kunde har sænket paraderne lidt inden salgssituationen.
Dette er en helt generel betragtning, der selvfølgelig også gælder denne skribent. Til gengæld vil vi aldrig nogensinde påstå, at vores interesser er sammenfaldende med køberne af vores produkter, naturligvis ikke. For en start vil vi jo gerne have penge for vores ydelser. Dette med forskellige økonomiske interesser er tilsyneladende et alt for simpelt emne at komme ind på med risiko for at ødelægge den gode stemning på hifi4all. Som et af de eneste steder i verden kan du trygt spørge din forhandler om et produkt er godt, og han vil naturligvis svare ærligt. Ligeså heldigt som usædvanligt, egentligt.
Til gengæld er den fuldstændigt himmelråbende uvidenhed vi ser udstillet her helt skræmmende. Mange debatdeltagere aner simpelthen intetsomhelst om, hvad der bliver solgt i Danmark og af hvem, hvis det ikke lige promoveres på hifi4all.
 Hvis en forhandler ikke agerer på dette forum, er produktet for alle disse hifientusiastiske skribenter ikke-eksisterende. Så meget for den almindelige oplysning og proportionssansen. Man føler sig hensat til en loppekonvention på en hund på en øde ø - hold da op hvor vi bare har det store samlede overblik. Den enkelte loppe kan se hele verden, hurra og tilsammen kan de vel så se endnu mere.
 KT Radio, Audio Consult og TekniFi med mange flere må korse sig. Som med aktiviteten i den nystartede Århus Hifiklub er der en omvendt proportionalitet mellem den tomme snak og den reelle aktivitet, og hvor overraskende var det lige det var?
Nu er det jo normalt skønnet indenfor menneskelig intelligens at kunne "google" på det udvalgte navn for de vådeste elektroniske drengedrømme på "sider fra Danmark", men nej. Langt de fleste af de foreslåede produkter har faktisk allerede en dansk distribution, men som den store åndrige Mastervol siger, så er der jo også tale om den "forkerte" distributør, altså ikke en af "vennerne", og det dur jo heller ikke naturligvis.
Nu er det jo lidt paradoksalt, at den samme ildsjæl Mastervol fra Århus Hifiklub godt kan henvise basale tekniske spørgsmål til denne skribent, som det skete i denne uge. Åbenbart kan man ikke være bekendt at belemre guderne blandt leverandørerne med slige banale spørgsmål. Det kunne vel også være risikabelt, hvis de ikke kunne svare på dem. Det kunne man vel dog kun dårligt forestille sig i sin kættersjæl.
Realiteterne er, at de skrivende "eksperter" på mange forummer simpelthen ikke har den allermest basale proportionssans, og det retfærdiggør vel denne skribents omtale af disse som lettere socialt retarderede. Alene det, at massevis af dem troede, at Vienna Acoustics var langt de mest solgte højttalere i Danmark i en spørgsmålsrunde på hifi4all siger vel alt. Vi kan afsløre, at det er de ikke. En anelse sund fornuft ville måske også mere end antyde, at når man ikke kender andre, der har samme højttalere som en selv, men masser, der har Dali og B&O, er man måske ikke  med på en megabølge.
Når man nu ikke kommer rigtigt ud i den virkelige verden er al almindelig menneskelig fornuft suspenderet. Massevis af disse glade entusiaster er sikkert helt overbevist om, at Focus Audio laver klart de bedste højttalere i den vide verden. Der er da næppe heller tvivl om, at de spiller helt fint, tilsyneladende endnu bedre end Vienna Acoustics.
I en henseende har de ret: Det er selv for den erfarne "googler" fuldstændigt umuligt at finde en eneste pris på nogen model  i Focus Audios program i hele verden. Det gør dem simpelthen til verdens bedste højttaler for forhandleren/importøren. Selv et ellers fornuftigt prisstyret produkt som Wilson Audio er amatører her, fordi eventuelle momsforskelle  forrykker billedet. Om det så er den bedste højttaler for slutbrugeren/køberen er en helt anden sag. De gamle fundamentalister ved vel nok, hvad de skal sige.
Vi kommer aldrig rigtigt nogen steder, hvis forbrugerne på denne måde fraskriver sig enhver kritisk sans og kaster sig i armene på tilfældigt udvalgte leverandører på et tilfældigt forum. Mange gode og seriøse leverandører som PS Audio med SME og meget andet er helt usynlige i forhold til Kings nye Avid.
Heldigvis er verdens realiteter helt anderledes og den for Mastervol helt usynlige leverandør af ATC har da placeret højttalere i Statens Mediearkiv, akustiske laboratorier på Århus Universitet, massevis af studier, oplevelsesrum på Hovedbiblioteket Mølleparken, ambitiøse hjemmebiografer mmm.
I den virtuelle netvirkelighed er alt dette ligemeget. Hvis man ikke aktivt er med i en tråd har ens produkter samme synlighed som sidste års Sony Ericsson-model i en 6. klasse, altså kun noget for absolutte tabere.
Det er forresten dejligt at være en taber, for heldigvis ser verden ikke ud, som de sande troende fra nettet mener. Langt fra endda. Hvis man tror, at al rigtig hifi i Danmark sælges af en håndfuld skribenter/importører aktive på hifi4all er man noget naiv for at sige det mildt. Lige meget hvor venneløs og ensom du er, bør du finde dine rigtige venner andre steder end blandt dine hifi-leverandører. Der er altså en verden udenfor.
Den kaldes forøvrigt den virkelige verden.
 
PS
Nu er det ikke nogen nyhed, at mange hifimagasiner har store økonomiske problemer. Et af de ældste og mest omtumlede,  Hifi News, er tydeligvis efter 3. redaktørskifte på 3 måneder ude i en terminal overlevelseskrise. Ken Kessler er ude efter knap 25 år og en af verdens allermest afskyvækkende skribenter med sin kvalmende selvfedme og "subjektive kvalitetsskala" Martin Colloms er tilbage med helt forudsigelige tests af Conrad-Johnson og Krell, der mere end antyder den sædvanlige nære sammenhæng mellem annoncører, skribenter og producenter.
I andre brancher ville man kalde denne nære sammenhæng noget andet, for det er det. Tilsyneladende gælder alle kneb dog, hvis krisen er stor og akut nok, og det er den tydeligvis.
At det så giver varmen på sigt at lave denne luderjournalistik som at pisse i bukserne er klart. Det kan anbefales at købe Hifi News i disse tider. Man ved aldrig, hvornår det bliver det sidste, og det kan måske blive penge værd.
Her og nu er det ikke 10 nye pence værd.
 
 
 
PPS
Nu er det vel ikke en opdagelse helt på nobelpriskandidatniveau, at membranen på en dynamisk bashøjttaler er mindre end rammen på højttalerenheden. Ikke desto mindre huserer hifibranchens svar på den politiske korrektheds yderste vildskud med "afsløringer" af, en f. eks. en ATC såkaldt 8 tommers enhed kun er 7 tommer i membrandiameter.
Nu har de fleste vel bemærket denne indlysende sammenhæng, så man kunne vel være ligeglad med, hvad geskæftige folk med centimetermål eller måske endda mikrometerskruer måtte finde på og så alligevel ikke helt.
 Hvis det skulle være en masterplan fra højttalerproducenterne at lyve deres højttalerenheder op i en højere vægtklasse, er det da ialtfald en plan, der har samme chancer som den ville have i bokseverdenen at ville lyve sig en vægtklasse op - man ville få bank.
Således eksisterer der ikke nogen 8 tommers enheder efter disse målefundamentalisters mening med mulig undtagelse af ATC 9-tommeren, men til gengæld eksisterer der 7-tommere. Dette er ganske mærkeligt, fordi man jo skulle tro, at en chassisdiameter på 165mm ville give en noget mindre membran. En uafhængig måling af denne skribent med indlagt måleusikkerhed bekræfter denne antagelse: En 8-tommer er aldrig en 8-tommer, mens en langt mindre 7-tommer stadigvæk er en 7-tommer. Sært.
Samtidigt har disse regnemestre åbenbart opgivet at regne med de store tal, for en 12-tommer er stadigvæk en 12-tommer, selv om arealet vel nærmere er en 10-tommer og ligesådan med 15-tommerne.
Denne inkonsekvente opgivelse af enhedernes størrelse giver ganske enkelt ingen mening, og er "forbrugeroplysning" på halvabe-niveau.
Hvis man skal ændre på en velfungerende etableret konvention skal der være mening med galskaben. Den eneste mening vi her kan se, er at alle bliver nødt til lige at kikke og måle efter selv, og det er da egentligt ganske dumt.
Glæd dig over denne branches talløse geledder af Kloge Åger, talrige som orkerne i Mordors hære, der således kan belære dig om sammenhænge mellem enheders membrandiameter og deres størrelse. Endda ville de kunne konstatere, at der var en vis proportionalitet, hvis de ellers havde kunnet ordet.
Hvem skulle nu have troet, at der var en så indlysende sammenhæng mellem størrelse og størrelse.
Mest fordi det jo er det samme.
 Men kik hellere selv efter næste gang , du skal købe højttalere.
Hvis det ligner en 8-tommer, er det squ nok en 8-tommer, selv om de som sagt ikke eksisterer. Det ved den nok bare ikke selv, så den spiller såmænd nok som en 8-tommer alligevel.

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start