søndag den 2. juli 2006

Båthorn og andre tåber

I vores utrættelige idealistiske søgen efter sandheden vil vi i denne uge beskæftige os med forholdet mellem den noget blodfattige resterende såkaldte fagpresse og brugerne/køberne. Nu er det jo efterhånden ganske mange år siden, nogen i den skrevne eller netbårne presse redaktionelt har omtalt nogetsomhelst negativt i en anmeldelse. Det kan selvfølgelig skyldes flere ting, men det bedste gæt er vel, at man ikke har råd til at fornærme en annoncør eller at distributøren måske lokker med en smule mammon, ingen nævnt, ingen glemt. At produkterne alle skulle være af en aldeles unik superkvalitet er vel i selve definitionen ikke mulig. Hvordan sker det så i praksis? Ja, Hifi News var i sin tidligere redaktionelle linie en glimrende bannerfører for den absolutte luderjournalistik. Det var altid sådan, at Martin Colloms hver gang fik lov at anmelde både Krell og Conrad-Johnson-produkter. Hver gang var konklusionen, at det nye bare var knap en fantasillion gange bedre end den gamle topmodel, og surprise-surprise, næste måned var det så Colloms` reference. Naturligvis kan han have købt det for vejledende pris excl. 3% kontantrabat og så alligevel ikke. I vores hjemlige andedam med den surrealistiske verdensopfattelse, hvor opad sagtens kan være nedad, fordi tyngdeloven som bekendt ikke gælder i hifibranchen ligeså lidt som Ohms lov har vi netop set et lignende eksempel. På hifi4all har moderator Ronin netop anmeldt et Mark Levinson produkt. Det var han naturligvis selvskreven til, fordi han gennem ejerskab af samme jo var en aldeles uvildig ekspert. Den der bare overvejer økonomisk vinding her bør skamme sig. I dette forum tages det da også ganske for pålydende, og samtidigt bringes det tunge skyts i stilling. Der er alligevel helt subjektivt at anmelde nogetsomhelst, menes det, og derfor kan man jo så ligeså godt omformulere pressemeddelelserne netop så meget, at kun de færreste genkender de oprindelige annoncetekster. Således er det da selvklart, at Rega-importøren må være den helt rigtige til at anmelde Rega, ligesom man ikke kan anmelde rørforstærkere, hvis man ikke har en. Er det interessant, når en røreffektforstærker til en halv million på 3watt, en effektbåndbredde på 100 hz til 10k, signal/støj på 50 db og iøvrigt en livsfarlig elektrisk fejl får en fremragende test? Ifølge straffeloven er det vel. Er det underligt, at folk løber skrigende væk fra denne branche?
Nu er ingen jo forpligtet udover sine evner, heller ikke undertegnede, og den omtalte Ronni har jo også i sin hyldest til en aktiv købmand i branchen demonstreret dette. Denne skulle efter sigende demonstrere sin kompromisløshed ved aldrig at ville sige, at anlægget i stuen ikke var til salg. Nu er det vel ikke for meget at sige, at de fleste frie købmænd jo lever af at sælge varer, og alt har vel en pris. Medmindre vi taler om antikviteter, er alt i en forretning vel til enhver tid til salg. Vi ved vores er.
Konklusionen må vel være, at hvis man til enhver tid i redaktionel omtale, det være sig i trykte medier eller på nettet, benytter sig af den laveste fællesnævner i luderjournalistik i anmeldelserne, så kræver det en så stor overbærenhed i hifibroderskabet, at alt udarter til pseudodiskussioner om ingenting overhovedet, og alle fornuftige folk forsvinder for altid. Det omtalte Hifi News lagde endda kursen om, således at Colloms` helt fantastiske subjektive kvalitetstal blev afskaffet. At han så ikke blev det selv er straks mere underligt. Det er åbenbart muligt at blive sådan en slags æresluder.
Så lang tid hifibranchen er så mikroskopisk er der vel ikke nogen redning, fordi annoncebudgetterne er så små og brugerbetalingen så lille, at anmelderne må leve som de russiske soldater på fremrykning under 2. verdenskrig, nemlig som det hed "af landet ". Nu er det ikke fremmed for denne klummes forfatter at være til fals for lidt mammon, absolut ikke. Det er bare ikke vores primære indtægtskilde.
Er vi så neutrale og uvildige i Pouls Audiobutik? Naturligvis er vi da ikke det. Da vi ikke kan skaffe Gryphon er det naturligvis noget overdesignet overprissat bras, men hvis vi kunne, ville det jo være et endda aldeles fremragende produkt. At vi så som alle andre professionelle pakker det lidt bedre ind end Bent fra Medlyd er da klart, men som sagt, den ægte begejstring over ubegribeligt innovative Rega-løsninger kan jo få en til at tabe tråden lidt. Vi andre ville måske påpege særdeles økonomisk omgang med råvarerne som en kardinaldyd hos denne producent, men det må da så være mest af brødnid. Heldigvis er der tilsyneladende rigeligt med tåber  derude til at føde selv det værste båthorn. Der var ikke nogen der sagde Poul her, vel?

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start