mandag den 22. maj 2006

Det ultimative tweak

Inden vi i de næste uger bevæger os over i det område, der er dette firmas egentlige virkefelt, nemlig professionel lyd og installation, skal vi ufortøvet løfte sløret for den ultimative tweak. Denne er til og med gratis, videnskabeligt velfunderet og til og med let at eftervise i en dobbelt blindtest. Samtidigt vil vi ligeledes uden beregning anvise den næsten ligeså ultimative hjælpetweak, hvis man ikke har mod til at gå hele vejen. At det er noget, der ikke er opfundet af ret mange selv med anlæg i den tunge sekscifrede klasse, har jeg med interesse studeret i den senere tid. Den ægte hifientusiast skylder simpelthen sig selv at starte med at slukke computeren. Dernæst består tweaket i at fjerne enhver kobling fra anlæg til internetstik, der ikke er adskilt galvanisk. Denne del er selvfølgelig ikke nødvendig ved trådløse netværk. Det er jo desværre ikke muligt at fjerne de andre lokale netværk, så det vil næppe være formålstjenligt at desintegrere sit eget netværk på musikkens alter. I gamle dage var det indlysende, at den netbårne og æterbårne støj fra maskiner og industri i dagtimerne gjorde lydkvaliteten i dagtimerne dårligere end om aftenen, hvor de samme maskiner hovedsageligt var slukket. Samtidigt injicerer massevis af mennesker massive doser af digital støj og ofte ganske store elektriske potentialeforskelle direkte i deres anlæg. I den professionelle verden, hvor vi færdes, kan dette løses ved transformatorkobling og ægte balanceret drift, men det er jo så ganske langt fra normal hifipraksis. Her får man jo aldrig mere, end man betaler for og ganske ofte en hel del mindre, end man måske lige troede. Nej, med mindre I anvender fuldt professionelt specificeret udstyr, og her taler vi ikke om lydkvalitet, kun at folk lever af at arbejde med det, så er der ingen udvej uden om at kvæle computeren. Var der nogen, der nævnte elektriske godkendelser omkring støjfølsomhed og ditto dæmpning? Ja, det er nu en selvklæbende mærkat, en slags går den så går den. Tro ikke, at den hellige grav er velforvaret, gør noget selv. Det hjælper, og det er desværre for os gratis.
PS I ugens løb har vi stiftet bekendtskab med en anderledes tweak fra et sted i Nordjylland, der har det for os lidt kontroversielle synspunkt, at den største forbedring og iøvrigt den første, man bør foretage for at forbedre sin pladespiller, er at få en ny motor. Det skulle give et uhørt kvantespring. Nu kunne man jo tro, at tilstedeværelsen af en ny korrekt slebet rem eller en pulley med præcis balancering og orientering var ligeså vigtige men næh nej. Heller ikke at man måske købte en pladespiller, hvor al præcision ikke  var begrænset af selvskærende skruer i en angiveligt godt nok supermusikalsk spånplade. Nej, motoren er sagen, og man skal så bare tro det eller måske hellere lade være. Vores bud var måske en ny pickup, men vi hifientusiaster vil jo gerne den gode historie og den gamle er åbenbart ikke god længere. Hvis der skulle være enkelte derude, der ikke er bange for at høre selvindlysende selvfølgeligheder, står vi til rådighed i Pouls Audiobutik. Her vil vi heller ikke anbefale køb af en fremragende RIIA-forstærker til 15 gange prisen af en ret ordinær japansk konsumpickup. At man sælger den, er selvfølgelig ikke dumt, kun at man køber den.
Samtidig vil vi lade de salige på Hifi4all få fred til fremover at tilbede den eller de guder der måtte gide det eller have økonomiske interesser i det, vel nok især det sidste. Et vist minimum af administrator-kontrol over kommercielle indlæg er tilsyneladende for meget at forlange, og kvalmegrænsen er nu nået. Min research er blevet for åndeligt udmattende, for når alt bliver bevidstløs eftersnak uden redaktionel indblanding, så er hifidøden indtrådt i dette forum. Det bliver rart at vende tilbage til den professionelle verden, hvor det hele ikke er en kommerciel dødedans, men hvor faglig ekspertise er en dyd. Tro det eller lad være: Vi er professionelle og kan vores kram, også godt nok til at vide, når selv vores know-how ikke er tilstrækkelig. Hifi R.I.P.

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start